De marketingmix is een combinatie van eigenschappen rondom een dienst of product waarmee invulling kan worden gegeven aan de marketingstrategie van organisaties. De marketingmix wordt omschreven aan de hand van de vier P’s: product, Prijs, plaats en promotie.
De marketingmix is een combinatie aan keuzemogelijkheden rondom een product of dienst waarmee invulling kan worden gegeven aan de marketingstrategie van organisaties. De marketingmix wordt vaak ingericht aan de hand van de 4 P’s: Prijs, Product, Plaats, en Promotie. Door deze elementen in te vullen op een manier die zo goed mogelijk bij de wens van consumenten aansluit kunnen de marketingdoelstellingen het meest effectief behaald worden. Bij het opstellen van een marketing strategie kan de marketing mix worden gebruikt als leidraad. Dit is met name voor beginnende organisaties of organisaties die het aanbod uitbreiden interessant.
De marketingmix wordt gevisualiseerd middels de 4p’s. Het 4p model is een marketingmodel dat werd ontwikkeld door McCarthy in 1960. Het model kan worden gebruikt bij het in de markt zetten van een nieuwe dienst of een nieuw product, of bij het heroverwegen van het bestaande aanbod. Er wordt onderscheid gemaakt in vier gebieden waarin een organisatie zichzelf kan onderscheiden. Volgens de theorie staan de vier gebieden in verbinding met elkaar. Wordt de invulling van een deelgebied veranderd, dan kan dit betekenen dat ook de andere deelgebieden anders ingevuld moeten worden.
De prijsstrategie is een gebied waarop een onderneming kan opvallen. De prijs moet passen bij hetgeen dat je wil uitstralen. De kostprijs, de vraag en het overige aanbod moet worden overwogen bij het bepalen van de prijs. Ook moet de prijs passen bij de strategie van een onderneming, waarin het najagen van winstmarge soms niet de hoogste prioriteit heeft. Natuurlijk heeft de prijsstrategie gevolgen voor de gehele bedrijfsvoering, dus ook voor de andere deelgebieden uit de marketingmix.
Het product zelf is natuurlijk een belangrijk onderdeel van waardepropositie. Het draait hier echter niet uitsluitend om het tastbare kernproduct, maar ook de inspanning die een organisatie levert om het af te leveren. Dit onderdeel zou dus vervangen kunnen worden voor “dienst”. Aftersales en service is een belangrijk onderdeel van hetgeen dat een onderneming levert.
Vervolgens draait het erom op welke locatie het product wordt verkocht. Dit kan een fysieke winkel zijn, maar bijvoorbeeld ook de app store of een eigen website. Is dit het geval, dan zijn de werking van de website, de uitstraling en de gebruiksvriendelijkheid belangrijke elementen om te overwegen in de strategie. De plaats kan gezien worden als het middel dat men gebruikt om het product af te nemen.
Promotie is de manier waarop de doelgroep wordt bereikt. Hierin zijn veel combinaties mogelijk. Doelgroepsegmentatie is een belangrijk onderdeel om richting te geven aan de in te zetten marketingmiddelen. Het geheel aan marketinginstrumenten dat wordt ingezet om de doelgroep te bereiken wordt ook wel de promotiemix genoemd. Voor handelsondernemingen is promotie vaak een van de belangrijkste succesfactoren.
De marketingmix is een theorie uit 1960, lang voordat e-commerce een begrip was. Toch is het model nog steeds relevant. Ook online kunnen de verschillende P’s op een unieke manier worden benaderd. Voor e-commerce marketing is met name het onderdeel promotie en vindbaarheid belangrijk geworden. Consumenten zijn gemakzuchtig, Is de doelgroep niet op de hoogte van je aanbod of ben je niet vindbaar op belangrijke zoektermen? dan zal een goed product of een interessante prijsstrategie geen verschil maken. Er zijn verschillende manieren om je vindbaarheid of brand awareness onder de doelgroep te vergroten. Voorbeelden zijn zoekmachine marketing, display advertising, video advertising, en social media advertising.
Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Marketing mix.