Alle begrippen

Betekenis: Footer

De website footer is gedeelte onderaan alle pagia’s waarin links staan naar belangrijke pagina’s. De footer is op alle pagina’s van een website zichtbaar. Footers hebben als doel om de navigatie eenvoudiger te maken.

De betekenis van een footer?

Kenmerkend voor een footer is dat dit gedeelte op de website vaststaat: Wanneer je naar een andere pagina navigeert blijft de footer hetzelfde. Er is geen standaard format voor een footer. Vaak is de footer een contrasterend gedeelte van de webpagina, maar dit hoeft niet altijd. Een footer is vaak onderverdeeld in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld klantenservice, verzending, contact, etc. Hieronder bevinden zich snelkoppelingen naar pagina’s die belangrijke informatie over deze onderwerpen bevatten. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat footers snelkoppelingen bevatten naar de social media kanalen van het betreffende bedrijf. Een footer menu heeft nooit een drop-downfunctie, zoals hoofdmenu’s dit soms hebben.

Wat zet je in de footer?

Een footer is op elke pagina zichtbaar. Zoals genoemd bevatten footers vaak links naar pagina’s met algemene informatie over bijvoorbeeld de verzendmethode, contactgegevens en de klantenservice. Sommige websites kiezen er voor om naast deze algemene informatie naar enkele pagina’s met een call-to-action te verwijzen. Dit zie je wel eens onder het menu “belangrijke pagina’s” of “onze diensten”. Het voordeel van het verwijzen naar pagina’s vanuit de footer is dat dit veel interne links oplevert. Immers: er wordt vanaf alle pagina’s naar deze pagina’s verwezen omdat de footer op elke pagina voorkomt. Verwijzingen naar pagina’s in de footer kan dus bijdragen aan de vindbaarheid van deze pagina’s.

Kenmerken van een goede footer

Een goede footer heeft een positieve bijdrage aan het gebruiksgemak van een website. Een footer hoort in ieder geval een link naar de contactgegevens, privacyverklaring en een verwijzing naar de klantenservice te bevatten. Gebruikers scrollen hiervoor bewust naar je footer omdat deze informatie doorgaans in de footer vindbaar is. Je kan er ook voor kiezen om in de footer te verwijzen naar pagina’s die elders op de website vindbaar zijn. Let op: overzicht houden is dan belangrijk. Deel de footer op in logische kolommen en verwijs bij voorkeur alleen naar de meest belangrijke pagina’s.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Footer?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Footer.

Kom in contact