Video advertising

Video advertising is adverteren met video's, vaak in andere video's. Het is de moderne vorm van de traditionele TV-reclame: tussen de afleveringen door, zie je commercials. Bij video adverteren in bijvoorbeeld YouTube, heb je vaak vóór of tijdens een video een reclame - de video-advertentie.
video advertising
Olaf Peters - Profielfoto Markant Internet

Benieuwd wat video advertising voor jou kan betekenen?

Onze specialisten vertellen je graag wat video advertising voor jouw onderneming kan betekenen!

Neem contact op!

Het voordeel van online video advertenties ten opzichte van traditionele TV-reclames

Je kunt online video advertising zien als de verbeterde versie van TV-reclames. Het voordeel van video advertising is dat je je veel specifieker richt op een specifieke doelgroep én precies de resultaten ervan meet.

Bij TV-reclames kunnen bedrijven op basis van de kijkcijfers een inschatting maken van het aantal kijkers en door het te koppelen aan een online actie, de betrokkenheid inschatten. Maar je kent niet de betrokkenheid van de overige kijkers. Zappen ze tussen de reclames weg? Scrollen ze op hun mobiel in de pauze of zien ze de reclames, zonder dat ze actie ondernemen? Buiten de doelgroep van de zender en het programma om, heb je met tv-reclames minder invloed op het proces en schiet je met hagel. Met video advertising inspireer je de juiste doelgroep, laat je content zien op basis van interesse en gedrag en meet je de betrokkenheid. 

video adverteren

Het verschil tussen video advertising en videomarketing

Video advertising (of video adverteren) wordt vaak in één adem genoemd met videomarketing. Bij beide manieren inspireer je de kijker met beelden. Toch is er een wezenlijk verschil. Videomarketing omvat álle vormen van video, bij video adverteren betaal je per kijker. Je kunt namelijk ook onbetaalde contentvideo’s maken en plaatsen op Youtube. Met als doel om te inspireren, je bereik te vergroten en inkomsten te genereren uit video advertenties. 

Om even het voordeel van de traditionele TV er weer bij te pakken: contentvideo’s zijn de TV programma’s en video advertising zijn de reclames tussendoor. Een gebruiker kijkt bewust naar de tv-programma’s (de contentvideo’s op Youtube) en de reclames tussendoor krijgen ze erbij. Hier ligt niet direct een intentie (ze zoeken niet reclames bewust op) maar mogelijk wordt het onbewuste wel getriggerd. Het één sluit het ander niet uit en deze twee vormen van videomarketing kunnen prima naast elkaar leven. Bij video advertising is het vooral belangrijk dat je zorgt dat je relevant bent. Hoe je dat doet, vertellen we op deze pagina.  

Waarom kiezen voor online video advertenties?

Grote kans dat je de reclames van YouTube overslaat op het moment dat dat kan. 9 van de 10 advertenties interesseren je niet. Omdat je er op dat moment niet mee bezig bent, of omdat je je (nog) niet bewust bent van een probleem. Er wordt daarom vaak gedacht dat video advertising niet werkt. Niets is minder waar, je moet het alleen goed inzetten. Om deze redenen is het wél slim om video advertising in te zetten:

 • Je moet je ideale klant precies kennen, dan kun je inspelen op (onbewuste) behoeften.
 • Beelden worden beter onthouden dan tekst. 
 • Beeld wordt sneller gedeeld dan tekst: je video kan sneller viral gaan. 
 • Inspelen op emoties gaat makkelijker via (bewegend) beeld, dan tekst. 
 • Door de opkomst van Instagram Reels, Stories en Tiktok is video populairder dan ooit tevoren. 
 • Je boodschap wordt gegeven met tekst, beeld en geluid: je bedient de verschillende type kijkers en online gebruikers. 
 • Ideaal voor de lancering van een nieuw product dat meer toelichting nodig heeft. 
 • Je triggert het onbewuste: een potentiële klant heeft gemiddeld 7(!) contactmomenten nodig om over te gaan op actie. Iedere kleine herinnering maakt je merk weer even top of mind. 
 • YouTube is onderdeel van Google en op Google Search na, de grootste zoekmachine. 
 • Je kunt heel specifiek targeten op basis van Google-profielen, (kijk)gedrag en interesses.
 • Klikt iemand meteen weg bij je video-advertentie, dan betaal je niet of minder. Je betaalt dus alleen voor betrokken kijkers. 

Aan de slag met video advertising

Ben je overtuigd van het succes van video advertising? Aan de hand van ons stappenplan bereik je meer potentiële klanten, vergroot je je naamsbekendheid en haal je méér resultaat uit je advertentiebudget.

video adverteren

Stap 1: Bepaal je doel en je doelgroep

Voordat je aan de slag gaat met video advertising, is het belangrijk om je doel te formuleren. Past video advertising wel bij het doel dat je voor ogen hebt? Verkoop je brillen aan 70-plussers, dan heeft adverteren op Youtube meestal niet de eerste keuze. 

Vanuit je doel beredeneer je welke middelen erbij passen. Dat kan video advertising zijn, een ander middel of een combinatie ervan.

Stap 2: Bepaal je KPI’s

Kies je voor video advertising, dan is het belangrijk om te beschrijven wat je wilt bereiken. Wil je je bereik vergroten, naamsbekendheid opbouwen of leads die al bekend zijn met je product laten converteren? Afhankelijk van je wensen, bepaal je de KPI’s: factoren die bijdragen aan het eindresultaat. Een aantal voorbeelden van KPI’s voor video advertising:

 • Aantal kijkers 
 • Aantal kijkers die niet wegklikken 
 • Kijkduur 
 • Kosten per kijker
 • Betrokkenheid tijdens het kijken van de video 
 • CTR naar website 
 • Kosten per klik
 • Conversie uit video 
 • Kosten per conversie 
video adverteren

Stap 3: Organiseer een brainstormsessie

Hoe gaat je video eruit zien? Op basis van het doel en de doelgroep weet je waaraan de video’s moeten bijdragen. Je kunt verschillende video’s maken, zoals:

 • Bedrijfsvideo’s 
 • FAQ’s 
 • Testimonials
 • Gebruiksvideo’s
 • Instructievideo’s
 • Grappige, korte video 

Steek, net als bij een contentstrategie, de koppen van je team bij elkaar. Nodig collega’s van verschillende afdelingen uit zodat je unieke invalshoeken krijgt. Zorg dat ze op de hoogte zijn van het doel – de aftermovie van jullie bedrijfsfeest is misschien niet de beste video om jullie nieuwe softwaretool te pitchen bij de ideale klant. Geef daarbuiten zo min mogelijk kaders mee, zodat de creativiteit borrelt en de brainstorm wordt afgesloten met een paar unieke en creatieve concepten.

Stap 4: Maak scripts voor de video’s en ontwikkel ze

Tijd voor de creatie van de scripts en video’s. Een aantal tips zodat je de aandacht van de kijker trekt:

 1. Waarschijnlijk zie je overeenkomsten in verschillende ideeën: deze bundel je tot thema’s en vanuit daar laat je een contentmarketeer, videomaker of copywriter het script voor de video advertentie schrijven. Een aantal tips hoe je de kijkers meer betrokken krijgt:
 2. Begin met de actie: wat verwacht je van de kijker? De preview-advertenties zijn vaak maar een paar seconden lang en daarin moet meteen de boodschap duidelijk zijn. Skip lange intro’s. 
 3. Houd het kort: laat je video niet meer dan 30 seconden duren. Het succes van reels & stories komt vooral door de vluchtigheid die ermee gepaard zijn. De totale video moet het kort en bondig zijn. 
 4. Gebruik humor en speel in op emoties: grappige of unieke situaties onthoud je beter. Video’s die viral gaan, spelen in op humor of emotie. 
 5. Laat een specialist meekijken: voor je eigen producten en diensten ontwikkel je een blinde vlek, dat is volkomen logisch. Laat een specialist in video advertising meekijken, zodat je de juiste snaar raakt.
video-advertising
video adverteren

Stap 5: monitor, evalueer, optimaliseer

Bij video advertising wil je zoveel mogelijk uit je advertentiebudget halen. En dat de investering het resultaat verantwoord. Bij een dergelijke campagne is het belangrijk dat je regelmatig monitort. Het voordeel van video advertenties is dat je dit makkelijk kan inzien: op basis van de eerder geformuleerde KPI’s kun je de resultaten bekijken. Zorg eerst dat je voldoende data verzamelt, voordat je wijzigingen doorvoert en voorbarig conclusies trekt. 

Evalueer periodiek de advertentie-resultaten met je collega’s, kijk wat werkt en stop met hetgeen dat niet werkt. Zo optimaliseer je je video advertenties en haal je stap voor stap meer uit je advertentiebudget.

Voordelen van video advertising

✓ Je vergroot je bereik en naamsbekendheid
✓ Je kunt heel specifiek je ideale klant bereiken
✓ Makkelijk te meten
✓ Je betaalt vooral voor betrokken kijkers
✓ Video neemt in populariteit toe
✓ Youtube is op Google na de grootste zoekmachine
✓ Je bereikt snel een groot bereik
✓ Je lift mee op het succes van sterke video’s
✓ Je kunt de video’s hergebruiken om te delen op social media en je website

video-advertising
Olaf Peters - Profielfoto Markant Internet

Meer weten over video advertising?

Onze specialisten helpen je graag met het inzetten van video advertising voor jouw onderneming!

Neem contact op!

Je ideale klant bereiken met video advertising?

Nu je de basis kent van video advertising, wil je natuurlijk overgaan op actie en bouwen aan je merk. Alleen zet je mooie stappen, samen gaat dat sneller.

video adverteren

… Daarom gaan we SAMEN aan de slag!

Jij komt met je vraagstuk over video advertising bij ons terecht, samen bespreken we de kansen en strategie. Past dit middel bij je doel en kunnen we het resultaat versterken met een combinatie van verschillende marketingmiddelen? Wij willen je niet alleen helpen met de inzet van een bepaald middel, maar ook ervoor zorgen dat je het meeste uit resultaat uit je doel haalt.

Een plan op maat

Wij werken niet met standaard pakketten. Iedere organisatie is uniek, dus zo behandelen we al onze klanten ook. Online marketing betekent kijken wat werkt, en wat niet. Zo worden we langzaam beter en focussen we op resultaat. Je krijgt van ons een plan op maat waar we samen aan werken. Maar voordat het zover is, doorlopen we samen eerst deze stappen:

 1. Je hebt contact met onze advertentie specialist 
 2. We voeren een analyse uit of plannen een intake 
 3. We bepalen een doel en plannen taken in
 4. Voelt dit goed? Dan gaan we aan de slag met een pilot op basis van drie maanden 
 5. We plannen een evaluatie. Ben je tevreden? Dan gaan we het commitment voor zes maanden met elkaar aan
 6. Na deze negen maanden blikken we terug op de periode. Wat hebben we bereikt? Wat kan beter? En waar willen we naartoe werken. Vanaf dat moment werken we met jaarcontracten
video adverteren

Daarom kies je voor Markant Internet

Markant Internet staat voor hard werken, zichtbaar resultaat en een vleugje Twentse nuchterheid. Geen standaardpakket, maar een langetermijnrelatie waarop je kunt bouwen. Kies je voor Markant Internet, dan kies je voor:

✓ Maatwerk op basis van jouw wensen en doelen
✓ Een bureau met meer dan 10 jaar aan zoekmachine adverteren-ervaring
✓ Een volwaardig team dat samen met jou aan je doelen werkt
✓ Een samenwerkingspartner voor de lange termijn
✓ Persoonlijk contact: jouw vaste specialist is slechts één mail of telefoontje verwijderd
✓ Focus op jouw resultaat met gestructureerde werkwijze

Olaf Peters - Profielfoto Markant Internet

Benieuwd wat video advertising voor jou kan betekenen?

Laat je informeren door onze specialist over de verschillende mogelijkheden van video advertising!

Neem contact op!