Outbound versus inbound marketing

Wat is outbound marketing?
Outbound marketing wordt ook wel de traditionele manier van marketing genoemd. Hierbij ligt de focus op verkopen. Denk aan de inzet van traditionele marketingmiddelen zoals (tv)-reclames, advertenties en andere promoties. Het is bij outbound marketing niet belangrijk wat de behoefte van de klant is, organisaties die alleen outbound marketing inzetten willen met name hun producten en diensten pitchen.


Meer weten over outbound- en inbound marketing?
Onze specialisten vertellen je graag wat outbound- en inbound marketing voor jouw onderneming kan betekenen!
Neem contact op!Wat is inbound marketing?
In tegenstelling tot outbound marketing, wordt bij inbound marketing gefocust op het oplossen van een probleem van de consument. Hierbij worden geen traditionele marketinginstrumenten ingezet, maar wordt de ideale klant naar een organisatie gedreven omdat zij zich profileren als autoriteit binnen de markt. En hun probleem oplossen. Bij inbound marketing wordt vaker ‘nee’ verkocht, wanneer de oplossing niet volledig aansluit bij de behoefte van de lead. Of er wordt een product of dienst op maat gemaakt. Inbound marketing richt zich met name op de lange termijn en is daarmee een duurzame vorm van marketing.

Outbound versus inbound marketing
Langzaam vindt er een verschuiving plaats van outbound naar inbound marketing. Waar er vroeger een enkele aanbieder in een vakgebied was, zijn veel markten inmiddels verzadigd. Dat geeft de consument macht en daardoor is het niet meer voldoende om alleen op prijs te concurreren.
Het grootste verschil tussen deze twee vormen is de manier waarop de potentiële klant bij jouw organisatie terechtkomt. Bij outbound marketing spendeer je een specifiek budget om de juiste klant te bereiken, terwijl je bij inbound marketing de klant naar jou laat komen. Inbound marketing is een langetermijnstrategie en moet het fundament van je organisatie zijn. Dat betekent niet dat je outbound marketing helemaal links moet laten liggen. Afhankelijk van je doelen bepaal je welke manier van marketing het meeste bij jouw organisatie past. Soms werkt een combinatie van inbound- en outbound marketing perfect.
Je zet outbound marketing in:
- Voor korte termijn-acties
- Een snelle kickstart van je organisatie
- Als ondersteuning van je inbound marketing
- Wanneer je al in contact bent met je klant en behoeftes kent
Je zet inbound marketing in:
- Als fundament van je organisatie
- Voor een langdurige klantrelatie
- Om je advertentiekosten te verlagen
Kortom, outbound- en inbound marketing kunnen naast elkaar leven. Inbound marketing is het fundament van je organisatie: zet eventueel outbound marketing in als ondersteuning van dat fundament. Zo haal je meer resultaat uit je bestaande werkzaamheden en focus je niet alleen op verkopen.
Aan de slag met inbound marketing
Wil je aan de slag met inbound marketing? Dat doe je aan de hand van de volgende 8 stappen.
Stap 1: Bepaal je doel en doelgroep
Voordat je aan de slag gaat met inbound marketing, is het belangrijk om je doel en doelgroep te bepalen. Er zijn meerdere manieren en strategieën om dit op te pakken. Begin daarom met het formuleren van je doel en bepaal vanuit daar wat er mogelijk is.


Stap 2: Breng de customer journey in kaart
Iedere fase van de customer journey (de klantreis) vraagt om een andere aanpak. Als nieuwe speler in de markt wil je eerst vertrouwen winnen en je expertise kenbaar maken. Onder je leads of bestaande klanten wil je ervoor zorgen dat zij voor jou kiezen, in plaats van je concurrent. Dat vraagt om een andere aanpak.
Per fase haal je bepaalde onzekerheden weg en vervul je specifieke behoeften. Aan de hand van onder andere het online zoekgedrag in zoekmachines in kaart brengen en de data van je Google Analytics-account inzichtelijk maken leer je meer over de behoeften per fase van de klantreis.
Stap 3: Bepaal de touchpoints
Waar bevindt je ideale klant zich? Dan noemen de touchpoints – de contactpunten waar interactie plaatsvindt tussen jou en je lead. Per kanaal draag je weer een andere boodschap uit. Een gebruiker die een specifieke zoekopdracht in Google invoert heeft een andere intentie dan een Facebook-gebruiker die gedachteloos door de tijdlijn scrollt. Pas daar je boodschap en middelen op aan.



Outbound en inbound marketing uitbesteden?
We gaan graag in gesprek om ideeën uit te wisselen over outbound en inbound marketing. Bel of mail zodat we de koffie klaar kunnen zetten.
Maak kennis met Olaf!
Stap 4: Plan een brainstorm met je team
Om ervoor te zorgen dat je de juiste klanten aantrekt op basis van de content die je deelt, moet je eerst de boodschap bepalen. Organiseer een brainstorm waarbij je je collega’s van verschillende afdelingen uitnodigt. Zo krijg je unieke invalshoeken en leer je meer over de mogelijke pijnpunten van je leads. Iedere afdeling binnen je organisatie heeft eigen klantvragen en uitdagingen, die je meeneemt in je inbound marketingstrategie. Voorbeelden van middelen die je inzet om je inbound strategie toe te passen: een wekelijks blog schrijven, kennis delen via social media, een webinar organiseren, een download aanbieden waarin jullie werkwijze wordt benoemd, infographics delen, how to-video’s maken en een podcast opzetten met wekelijkse gasten binnen het vakgebied.
Zorg dat je in deze brainstorm altijd het doel voor ogen houdt. Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid binnen als leverancier van onderdelen van zuivelmachines, dan kun je de kiekjes die gemaakt zijn tijdens het personeelsweekend achterwege laten. Houd in het achterhoofd: draagt de boodschap bij aan het doel? Dan neem je het mee in je strategie.
Stap 5: Bundel de thema’s en werk content uit
Waarschijnlijk heb je aan het einde van de brainstorm veel nieuwe onderwerpen, die je kunt categoriseren. Bundel die onderwerpen, bepaal thema’s en werk de content uit. Zet inhoudelijke taken uit bij een content marketeer of copywriter. Je wilt dat de content aansluit bij de tone of voice, de doelgroep en dat het de juiste snaar raakt.

Stap 6: Bepaal de KPI’s
Je resultaat volg je alleen door je KPI’s te meten. Afhankelijk van je doel en middelen meet je de volgende KPI’s:
Op social media:
KPI’s voor social media campagnes zijn: interactie op een bericht (kliks, likes), aantal weergaven, aantal kliks naar de website vanuit het bericht, de CTR (doorklikratio naar de website), aantal websitebezoekers, aantal leads en aantal verkopen.
Blogs/ SEO-artikelen op je website
KPI’s blogs en SEO-artikelen op de website zijn: zoekwoordposities, aantal organische bezoekers op je website, CTR vanuit Google, tijd op de pagina, bouncepercentage, aantal leads en aantal verkopen.
Uit je e-mails
KPI’s uit e-mail marketing zijn: aantal inschrijvers op de mailinglijst, aantal keer dat de e-mail is geopend, aantal uitschrijvers na de mail, aantal keer dat er wordt doorgeklikt vanuit de e-mail, gemiddelde orderwaarde op de mail en conversie per mail.
Afhankelijk van je doel bepaal je de KPI’s waarop je focust. Richt je op naamsbekendheid? Dan wil je vooral het aantal weergaven, het bereik, tijd op pagina en kliks weten. Voor een verhoging in omzet of retentie gebruik je weer andere KPI’s.
Stap 7: Houd grip op het proces
Tijd om de marketingmiddelen uit te werken. Je hebt input nodig van de klantenservice voor een nieuw blog en de afdeling HR is verantwoordelijk voor de inhoud van de wervingscampagne voor nieuw personeel.
Een management- of planningstool zorgt voor focus en continuïteit. Zo weet je welke afdeling wat uitvoert en welke deadlines er zijn. Gebruik tools zoals Trello of Jira om het project te managen en automatiseer je content op social media via Buffer, Later of een andere tool. Zorg voor voldoende speling in je planning, markeer vaste momenten zoals kerst en pasen ruim van tevoren zodat je nooit meer achter de feiten aanloopt.


Stap 8: Monitor, evalueer en optimaliseer
Een inbound marketingstrategie kost tijd. SEO-resultaten behaal je niet over één nacht ijs en je kunt niet verwachten dat je ‘s ochtends wakker wordt met een volledig nieuw klantenbestand door slechts één enkele e-mail de deur uit te doen. Inbound marketing betekent uitproberen, evalueren en bijsturen. Zo leer je wat werkt en wat niet. Prik een vast moment waarop je je resultaten analyseert: bijvoorbeeld iedere maandagochtend. Deel minimaal een keer per maand de resultaten met het team en hou ze betrokken door (twee-)maandelijks een brainstorm te plannen waarin je niet alleen nieuwe content bepaalt, maar ook de resultaten van de vorige posts bespreekt.
Ga door wat werkt en stop wat niet werkt. Zo wordt je contentstrategie steeds wat beter en werk je naar een succesvol resultaat toe.


Meer weten over outbound marketing en inbound marketing?
Laat je informeren door onze online marketing specialisten over de verschillende mogelijkheden van onze outbound marketing en inbound marketing dienst!
Neem contact op!De voordelen van inbound marketing
✓ Je vergroot je zichtbaarheid
✓ Je werkt aan de naamsbekendheid
✓ Je trekt de juiste klanten aan
✓ Je lost een probleem op, in plaats van willekeurig te verkopen
✓ Je focust op de lange in plaats van korte termijn
✓ Klanten komen sneller terug
✓ Je creëert ambassadeurs
✓ Je content sluit beter aan op de behoefte van je klant
✓ Je bent relevant op het juiste moment
✓ Je bespaart advertentiekosten
✓ Je content slaat naadloos aan op de zoekintentie
✓ Je creëert meer betrokkenheid op social media
✓ Je vergroot de interactie op verschillende kanalen
✓ Je posities in de zoekmachines verbeteren
✓ Goede reviews dragen bij aan de betrouwbaarheid van je merk
✓ Je verhoogt de retentie bij je bestaande klanten
✓ Je bent meer in gesprek met je klant, waardoor de interactie verbetert
✓ Je zet jezelf en je collega’s als autoriteit in de markt neer
✓ Je ROI (Return On Investment) verbetert
✓ (Online) mond-tot-mondreclame werkt veel beter dan traditionele marketingmiddelen
Ook succes behalen met inbound marketing?
Je wilt niet continu je aanbod van de daken afschreeuwen. Je gelooft in authenticiteit en gaat het liefst aan de slag met graag duurzame vormen van marketing. Met inbound marketing zet je je zelf neer als autoriteit binnen de markt en trek je de ideale klant aan.


…Werk daarom samen met de professionals van Markant Internet
Inbound marketing is een breed begrip. Afhankelijk van jouw wensen en doelen wordt er een plan op maat gemaakt. Wij geloven namelijk niet in oplossingen die toepasbaar zijn voor iedere organisatie. We testen wat werkt, en wat niet. Dat noemen we datagedreven marketing. Zo worden we langzaam beter en werken we stapsgewijs toe naar jouw doel. Maar voordat we zover zijn, gaat de werkwijze als volgt:
- Je hebt contact met onze content marketeer
- We voeren een analyse uit of plannen een intake
- We bepalen een doel en plannen taken in
- Voelt dit goed? Dan gaan we aan de slag met een pilot op basis van drie maanden
- We plannen een evaluatie. Ben je tevreden? Dan gaan we het commitment voor zes maanden met elkaar aan
- Na deze negen maanden blikken we terug op de periode. Wat hebben we bereikt? Wat kan beter? En waar willen we naartoe werken. Vanaf dat moment werken we met jaarcontracten.
Kies je voor Markant Internet, dan kies je voor deze garanties
Markant Internet staat voor hard werken, zichtbaar resultaat en een vleugje Twentse nuchterheid. Geen standaardpakket, maar een langetermijnrelatie waarop je kunt bouwen. Kies je voor Markant Internet, dan kies je voor:
✓ Maatwerk op basis van jouw wensen en doelen
✓ Een bureau met meer dan 10 jaar aan zoekmachine- en inbound marketing-ervaring
✓ Een volwaardig team dat samen met jou aan je doelen werkt
✓ Een samenwerkingspartner voor de lange termijn
✓ Persoonlijk contact: jouw vaste specialist is slechts één mail of telefoontje verwijderd
✓ Focus op jouw resultaat met gestructureerde werkwijze



Is outbound- of inbound marketing interessant voor jouw onderneming?
Onze specialisten vertellen je graag wat outbound marketing of inbound marketing voor jouw onderneming kan betekenen!
Neem contact op!