Alle begrippen

Betekenis: Heatmaps

Een heatmap is een statische weergave van specifieke webpagina’s waarin wordt informatie inzichtelijk wordt over de manier waarop je website wordt gebruikt. Wanneer er wordt ingezet op conversie optimalisatie en het verbeteren van de gebruikerservaring zijn heatmaps een belangrijk instrument voor het aansturen tot websiteverbeteringen.

Verschillende soorten heatmaps

Een heatmap kan verschillende soorten informatie weergeven:

  • Een scrollmap

Een scrollmap is een weergave van de pagina waarop te zien is hoe ver gebruikers scrollen. Dit wordt meestal in kleuren weergeven, waarbij groen 100% weergave is, en rood 0%. Naarmate je lager op de pagina komt zal de kleur van de heatmap steeds roder worden. Een scrollmap geeft inzicht in het moment waar je bezoekers afhaken. Hierdoor kun je beter sturing geven aan een gebalanceerde lengte van je pagina’s. Ook kun je middels een heatmap achterhalen of er ergens sprake is van een “false floor” of “false bottom”. Hiervan is sprake wanneer veel bezoekers stoppen met scrollen na vanwege een witregel, omdat men denkt dat de pagina hier eindigt terwijl dit niet het geval is.

  • Een clickmap

Een clickmap (klikmap) is een weergave van de pagina waarop te zien is waar gebruikers klikken. Ook een clickmap wordt vaak met kleuren weergeven: Hoe donkerder de kleur, hoe meer gebruikers hier geklikt hebben. Met een klikmap kun je controleren of je CTA knoppen voldoende opvallen. Ook kun je kijken of er niet-klikbare elementen zijn die verwarring veroorzaken bij bezoekers omdat er toch vaak op geklikt wordt.

  • Eye tracking heatmaps

Eye tracking heatmaps zijn wat lastiger te realiseren dan de bovengenoemde heatmaps. Voor Eye tracking heatmaps zijn participanten nodig die een website (of applicatie / video) bekijken terwijl de ogen worden gevolgd door een speciale camera in combinatie met infrarood sensoren. Hierdoor kan nauwkeurig worden vastgelegd waar de aandacht van participanten naartoe gaat. De heatmaps die hieruit voortvloeien worden gebruikt voor het ontwikkelen van een effectieve en aantrekkelijke visuele vormgeving van websites.

Gebruik van heatmaps

Bekende diensten die websitebeheerders in staat stellen heatmaps te creëren zijn Hotjar en Microsoft Clarity. Deze diensten werken middels een tracking-code die je toevoegt aan het HTML-script van je website. Vervolgens gaan de programma’s data verzamelen waaruit scrollmaps, clickmaps en gebruiker opnames kunnen worden verkregen. Door gebruik te maken van heatmaps kun je sterke en zwakke punten in je website definiëren, die input geven voor websiteverbetering.

Meer conversies door gebruik van heatmaps

De verbeterpunten die naar voren komen aan de hand van heatmaps kunnen effect hebben op het conversiepercentage. Ook een klein verschil in het conversiepercentage kan de moeite waard zijn. Ben jij benieuwd of er verbetermogelijkheden zijn voor jouw website? De specialisten van Markant Internet halen het allerbeste uit je website! Overweeg conversie optimalisatie uitbesteden voor het beste resultaat. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw website!

 

 

Profielfoto Olaf

Meer weten over Heatmaps?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Heatmaps.

Kom in contact