Alle begrippen

Betekenis: Hosting

Webhosting is een dienst waarmee websitebeheerders een website op het internet kunnen plaatsen. Doorgaans zijn webhostingproviders bedrijven die tegen betaling een website online houden. Dit wordt gedaan met speciale computers (servers). Wanneer internetgebruikers een website willen bezoeken maakt hun browser verbinding met de server waarop de webpagina staat opgeslagen.

Je website zelf hosten?

Naast een extern gehoste website is er ook de mogelijkheid voor een ‘self-hosted’ website. Een zelf-gehoste website is doorgaans breder aanpasbaar. Daarnaast heeft de beheerder de volledige controle over de werking van de website. De keerzijde is dat een eigen gehoste website hogere kosten en meer verantwoordelijkheid met zich mee brengt. De beheerder moet zelf zaken regelen als het maken van back-ups en het doorvoeren van updates. Wanneer een website gehost wordt door een externe specialistische host hoeft over dit soort zaken niet nagedacht te worden. Om deze reden zijn goede externe hosts de meest gemaakte keuze onder websitebeheerders.

Waar moet een goede website host aan voldoen?

  • De host moet goede service bieden
  • Een optie bieden om naar een dedicated (eigen) server over te gaan
  • De host moet mee kunnen groeien met je bedrijf
  • Gefocust zijn op veiligheid
  • Functionaliteiten aanbieden om IP adressen te White-listen.

Shared of dedicated hosting

Shared hosting, betekent dat je host meerdere websites laat werken, waaronder jouw website. Het voordeel van shared hosting is dat het vaak goedkoper is. De keerzijde is dat een shared server wat trager kan zijn. Dit hoeft echter niet altijd. De snelheid van een shared host hangt voor een groot deel samen met de kwaliteit van de server en de benodigde rekenkracht om jouw website en de andere websites te laten werken. Een extern gehoste website kan zowel shared of dedicated zijn. Bij een dedicated hosting is er altijd een vaststaande geheugengrootte en bandbreedte voor jouw website gereserveerd.

Wat is een CDN?

Een CDN (content Delivery Network) is een groep servers verspreid over verschillende datacenters in de wereld. Een CDN zorgt dat websites sneller geladen kunnen worden. Wanneer je aangesloten bent bij een CDN netwerk, zal het request-routing systeem van het CDN netwerk bepalen welke server binnen het netwerk het meest geschikt is voor de overdracht van gegevens. Hierdoor kan je website doorgaans sneller geladen worden.

Hosting website servers

Profielfoto Olaf

Meer weten over Hosting?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Hosting.

Kom in contact