Alle blogs

Google Ads facturen verwerken in je boekhouding

Olaf Grimberg

Er heersen veel vragen rondom de facturatie van Google AdWords / Ads. Logisch ook want zo eenvoudig is het helemaal niet. Maar hoe zit het nu met het verwerken van de Google Ads facturen van jouw SEA campagnes?

Waar kan je de Google ads facturen vinden?

De facturen kan je inzien in de online omgeving van het advertentieprogramma van Google Ads. Via de onderstaande stappen laten wij  zien hoe je deze kan vinden. Let op: deze screenshots zijn gemaakt in juni 2019. Door de constante innovatie en optimalisatie van Google, kan de omgeving op het moment van lezen dan ook gewijzigd zijn.

 • Log in op: ads.google.com
 • Klik rechts bovenin (naast rapporten) op ‘tools en instellingen’.
  Markant Internet - Facturatie in Google Ads
 • Klik vervolgens op ‘factureringsdocumenten’
  Google Ads facturen
 • Hier kun je alle facturen terug vinden van de maanden dat je geadverteerd hebt in Google Ads. Deze staan aangeduid als ‘EU-btw-factuur’. Je kan overigens alleen een factuur opvragen als de maand verstreken is.

Btw betalen voor Google Ads facturen

Over kosten voor Google AdWords / Ads betaal je geen BTW. Dit komt omdat Google gevestigd is in Ierland en het binnen Europa niet nodig is om BTW in rekening te brengen. Het is de bedoeling dat je deze BTW zelf in moet houden. Naderhand kan  deze BTW echter weer teruggevraagd worden.

Hoe zit dit er nou in praktijk uit?
Stel je koopt voor €100 advertentietegoed bij Google. Je dient hier zelf €21 euro voor in te houden. Deze vraag je vervolgens weer in zijn geheel terug via de voorbelasting. Op deze manier kom je uiteindelijk weer op een saldo van €0 uit.

Google Ads facturen in de boekhouding verwerken

Wanneer je belastingaangifte gaat doen is het de bedoeling dat je de Google AdWords / Ads kosten als volgt verwerkt:

 • Leveringen of diensten landen binnen de EU: Omzet: €100, omzetbelasting: €21.
 • Voorbelasting omzetbelasting: €21

In je belastingaangifte ziet dit er dan zo uit:

Markant Internet - BTW in Google Ads - 1

Markant Internet - BTW in Google Ads - 2

Mocht je er toch niet uit komen of mochten er andere vragen staan? Dan staan onze SEA-specialisten voor u klaar met antwoord op al uw vragen!

Olaf Grimberg
SEA-Specialist

Twee keer Olaf binnen team Markant Internet, het kan! SEA is op zijn buik geschreven en hij stort zich in elke SEA campagne. In de pauze neemt hij altijd zijn gezonde portie vitamine.

Gratis SEA analyse voor jouw website?

Wil jij weten hoe jouw website presteert op het gebied van SEA? Vraag onze SEA analyse aan en kom erachter waar jouw groeikansen liggen op het gebied van zoekmachine adverteren!

 • Geheel vrijblijvend
 • Op werkdagen binnen 24 uur persoonlijk contact
 • Krijg inzicht in jouw huidige inzet van SEA
SEA analyse aanvragen