Alle blogs

De inzichten van Google Trends

Noël Geypens - Profielfoto Markant Internet
Noël Geypens

Google Trends is een bekende tool in de online marketing wereld. Met deze tool krijg je gemakkelijk inzicht in de hedendaagse trends in de zoekmachine. De data die Google Trends gebruikt komt uit de zoekmachine Google zelf. Wie kent Google tegenwoordig niet? Iedere seconde worden er 40.000 zoekopdrachten via Google uitgevoerd! In dit blogartikel gaan we de diensten en het gebruik van Google Trends verder toelichten.

Wat is Google Trends?

Google Trends is een gratis tool waarmee je de trend van een bepaald zoekwoord of onderwerp kan inzien. De trend wordt vastgesteld op basis van zoekopdrachten die zijn uitgevoerd in Google. Je kan de trend specificeren op basis van land, taal en/of regio. Daarnaast is het mogelijk om te segmenteren op tijd, zodat je een trend van de afgelopen 12 maanden kunt inzien maar ook van de afgelopen 3 dagen. Binnen Google Trends is het dus mogelijk om erg specifiek te segmenteren, dit zorgt voor een zeer duidelijk inzicht. Onderstaand een afbeelding van Google Trends:

wat-is-google-trends

Binnen Google Trends worden er altijd gerelateerde onderwerpen weergegeven. Deze feature binnen Google Trends is het best te gebruiken als blijkt dat de ingegeven zoekopdracht een laag zoekvolume heeft. In dat geval kan je gemakkelijk een gerelateerd onderwerp aanklikken en de populariteit hiervan inzien. De gerelateerde onderwerpen van de zoekopdracht ‘zoekmachineoptimalisatie’ zijn:

google-trends-hanteren

Belangrijke attributen binnen Google Trends

Google Trends bestaat uit een aantal attributen. Elk attribuut geeft bepaalde informatie aan de gebruiker. Naast dat Google Trends je informatie geeft over de populariteit van e betreffende zoekopdracht, geeft Google Trends je ook informatie over de volgende zaken:

  • De periode waarin een bepaalde zoekopdracht of onderwerp populair is. In het dashboard van Google Trends zie je één trendlijn. Deze lijn geeft je precieze inzichten van de populariteit over een bepaalde periode. Zo zie je verschillende pieken en dalen in het volgende voorbeeld van de zoekopdracht ‘Google Trends’:

google-trends-inzetten

  • De populariteit per regio inzien. Google Trends geeft per provincie de populariteit van de zoekopdracht aan, de provincies worden binnen Google Trend regio’s genoemd. Op deze manier kan je op regio-niveau handelen. Zo kan je bijvoorbeeld binnen Google Ads meer bieden in Noord-Holland dan in Overijssel als blijkt dat een product populairder is in Noord-Holland.

google-trends-voorbeeld

  • Inzicht krijgen in gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten. Op deze manier krijg je inzicht in onderwerpen die ook relevant zouden kunnen zijn voor je website. De gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten van ‘Google Trends’:

google-trends-gebruiken

Alle informatie uit de attributen van Google Trends zijn vervolgens te downloaden in één CSV-file. Zo kan je bepaalde informatie opslaan, doorsturen, uitprinten, et cetera.

Waarvoor gebruik je deze tool?

Zoals eerder benoemd is Google Trends een tool waarmee je de trend van een ingegeven zoekopdracht kan inzien. Maar wat kun je vervolgens met deze inzichten?

  • Content op je website optimaliseren. Door inzicht te hebben in de populariteit van bepaalde onderwerpen en zoekopdrachten, kan je relevante content opstellen en optimaliseren. Door Google Trends wordt het zoekgedrag van de doelgroep namelijk duidelijk. Door hierop in te spelen met relevante content, wordt de website beter vindbaar. Daarnaast blijft de bezoeker langer op de website en is de kans groter dat diegene over gaat op een conversie. Dit komt doordat de content op de website de behoeften van de bezoeker beter vervult.
  • Het opstellen van een zoekwoordonderzoek. Door Google Trends is het zoekvolume van zoekopdrachten te zien, daarnaast zie je ook gerelateerde zoekopdrachten. Het is dus een tool waarmee je zoekopdrachten met elkaar kan vergelijken, nieuwe relevante zoekopdrachten kan vinden en de populariteit van de zoekopdrachten kan inzien.
  • Het opstellen van een contentkalender. In Google Trends kan je populariteit van een onderwerp binnen een bepaalde periode zien, hierdoor is het een uitstekende tool om te gebruiken bij het opstellen van een contentkalender. Bekijk welke onderwerpen relevant zijn in bepaalde periodes en baseer hier vervolgens de content voor de website op.

Meer weten over Google Trends?

Wil je meer informatie over Google Trends? Neem dan gerust contact met ons op!

Noël Geypens
Online Marketeer

Noël is een ware duizendpoot en ondersteunt het team op meerdere vlakken! In het weekend trapt hij graag een balletje op het voetbalveld.