Alle blogs

De realisatie van de Google mobile-first indexering komt dichtbij

Niek Olijslager - Profielfoto Markant Internet
Niek Olijslager

De mobile-first indexering komt dichtbij

Google kondigde vorig jaar al aan dat de mobile-first indexering in de toekomst zal worden toegepast. De komst van deze indexering heeft alles te maken met de verschuiving van het gebruik van devices. Het gebruik van mobiele apparaten neemt namelijk alsmaar toe, waardoor het gebruik van desktoppen afneemt. Hoogste tijd voor de populairste zoekmachine om op deze trend in te spelen. In deze blog beschrijven we wat je kan verwachten, waar je als website eigenaar rekening mee moet gaan houden en welke mogelijkheden er zijn.

Wat is de mobile-first index?

De mobile-first indexering is de grootste inhoudelijke update die Google gaat doorvoeren. De update komt na verschillende features voor de mobiele apparaten weergave, zoals AMP, niet echt als een verrassing. Op dit moment is er een desktop-first index en dit zal in de loop van 2018 geheel worden veranderd naar een mobile-first indexering. Dit houdt in dat websites en webshops niet meer worden geïndexeerd op basis van de desktop versie van de website, maar op basis van de mobiele versie. De inhoud van jouw mobiele website versie wordt dus leidend voor jouw positie in Google. Dit geldt ook voor de websites die het meest worden bezocht op desktoppen. Als de mobiele versie van jouw website nog niet is geoptimaliseerd voor deze update en de focus altijd is gelegd op de desktop versie is het dus de grootste tijd voor verandering. Wanneer je geen actie onderneemt, zullen er negatieve gevolgen ten opzichte van jouw posities plaats gaan vinden.

Welke factoren kenmerkt de mobile-first index

De nieuwe indexeringsmethode legt de focus op de gebruiksvriendelijkheid van mobiele website versies. Het is daarom erg belangrijk dat jouw website zich schaalt naar de grootte van elk mobiele scherm. Wanneer jouw website al beschikt over een responsive design scheelt dat enorm, maar er zijn nog meer factoren die bij de indexering een rol spelen.
Er zijn namelijk veel website eigenaren die ervoor hebben gekozen om een light versie te ontwikkelen voor mobiele apparaten. Dit betekent dat er minder content wordt getoond aan de bezoeker, omdat dit laadtijd scheelt. Echter is content, en met name tekst, enorm belangrijk voor de indexering en de uiteindelijke positie in Google. Het is daarom van belang dat de content op de mobiele versie wordt geoptimaliseerd om dalingen te voorkomen.
Echter speelt niet alleen content een rol in de indexering van Google. De laadtijd is ook een wegingsfactor waar Google websites op zal beoordelen. Een hoge laadtijd belemmert immers de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Welke voorbereidingen kan jij treffen met jouw website?

Het is belangrijk dat jouw mobiele website gebruiksvriendelijk is voor de bezoekers. Een groot onderdeel van gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk vindbaarheid. Het is daarom van belang dat de mobiele website geoptimaliseerde content bevat, maar toch overzichtelijk is en een snelle reactie geeft voor de gebruikers. De balans tussen deze twee kernwaarden is cruciaal.
Wanneer je aparte websites hebt voor de devices is het, naast content optimalisatie, van belang om de focus van linkbuilding tevens te verschuiven en te werken aan een stevig domein van de mobiele versie.
Het gedrag van de bezoekers dient te allen tijde in de gaten te worden gehouden. Wanneer jouw website veel beter wordt bezocht door desktop gebruikers, dan moet de optimalisatie van de mobiele versie niet ten kosten gaan van de desktop versie. Onze advies luidt daarom: streef naar de maximale gebruikerservaring op beide devices en een goede vindbaarheid.

Wanneer komt Google met de nieuwe indexering?

Google is inmiddels al gestart met het uitrollen van de nieuwe update. De aanpassing is echter nog steeds in de testfase en daardoor zal het wel enige tijd duren, voordat het volledig is overgedragen naar de mobile-first index. Google zal met een blog laten weten wanneer de nieuwe index live gaat. Aangezien Google het al wel geleidelijk aan het uitrollen is, raden wij aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen met jouw mobiele website.
De grote update van Google gaat zorgen voor veel veranderingen van posities in de zoekresultaten. Wil je jouw website klaar laten maken voor het mobile-first index of ben jij benieuwd of jouw website er al klaar voor is? Neem dan contact met ons op, onze specialisten op het gebied van zoekmachine optimalisatie helpen jou graag naar topposities.

Niek Olijslager
Founder

Het Markante gezicht van Markant Internet. Niek is online strateeg en gespecialiseerd in zoekmachine marketing. Hij helpt ondernemers met het realiseren van online groei. Daarnaast slaat hij in zijn vrije tijd graag een balletje op het tennisveld.

Niek Olijslager - Profielfoto Markant Internet

Gratis SEO analyse voor jouw website?

Wil jij weten hoe jouw website presteert op het gebied van SEO? Vraag onze SEO analyse aan en kom erachter waar jouw groeikansen liggen op het gebied van zoekmachine optimalisatie!

  • Geheel vrijblijvend
  • Op werkdagen binnen 24 uur persoonlijk contact
  • Krijg inzicht in jouw huidige inzet van SEO
SEO analyse aanvragen