Alle blogs

Werken met AI als online marketeer: Praktische tips

Kiki-Van-Benthem-Foto-Markant-Internet
Kiki van Benthem
ai praktische tips

In de steeds veranderende wereld van online marketing is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) een krachtige troef geworden voor marketeers. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint in de wereld van digitale marketing, het begrijpen en effectief gebruiken van AI kan een gamechanger zijn voor je strategieën en resultaten. In deze blog zullen we je voorzien van praktische tips en inzichten om je te helpen bij het benutten van de kracht van AI in je dagelijkse werkzaamheden als online marketeer.

Laat AI je helpen: praktische tips

Door te leren werken met AI kun je als online marketeer processen vergemakkelijken of zelf automatiseren. AI heeft ons bijvoorbeeld geholpen bij het schrijven de inleiding van deze blog. AI hoeft het werk van een online marketeer niet over te nemen, maar het kan de boel wel vergemakkelijken. Zo hebben we ChatGPT gevraagd om een korte inleiding te schrijven van ongeveer 100 woorden voor een blog over praktische tips voor het werken met AI als online marketeer. Neem deze niet klakkeloos over, maar gebruik het als inspiratie. Zo hebben wij nog een aantal zinnen aangepast naar onze stijl. AI kan niet voor jou werken, maar het kan je wel helpen.

Begrijp de beperkingen

Misschien wel het allerbelangrijkste om je te realiseren: AI kan fouten maken! Hoewel AI zeer krachtig is, heeft het ook zijn beperkingen. Het is belangrijk om de beperkingen van AI te begrijpen en hier rekening mee te houden in je werk. AI is afhankelijk van de kwaliteit van de aangeleverde opdracht en de algoritmes, en kan bijvoorbeeld moeite hebben met het begrijpen van contextuele informatie. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt en gebruik AI als een tool om je werk te ondersteunen, niet als een vervanging voor menselijke intelligentie. En: controleer de uitkomsten altijd goed.

Het leveren van de juiste prompts

Dit is direct de belangrijkste tip om het meeste uit AI te halen. Om AI te laten werken is het leveren van de juiste prompts (aanwijzingen) in programma’s als ChatGPT van groot belang. Hoe beter de aanwijzingen die je geeft, des te beter de output is die je zult ontvangen. Gebruik zo veel mogelijk korte en duidelijke zinnen. Wanneer je niet in één keer de juiste output krijgt, kun je gaan bijsturen. Verwoord je vraag of opdracht net wat anders, voeg extra informatie of prompts toe. Dan zul je zien dat de output steeds beter wordt. Een paar tips:

  • Geef duidelijk instructies; benoem bijvoorbeeld waarvoor het bedoelt is, wie de doelgroep is, wat de schrijfstijl moet zijn, hoe veel woorden de tekst moet bevatten.
  • Vraag om redenering; verbeter de onderstaande tekst. Benoem daarna wat er is aangepast aan de tekst en waarom.
  • Wederkerige vragen; bijvoorbeeld: stel mij 3 vragen om tot het perfecte antwoord te komen. Gebruik dit vervolgens als prompt in ChatGPT.
  • Stuur bij

Wanneer je niet in één keer de perfecte output krijgt kun je extra aanwijzingen geven. Bijvoorbeeld: maak de tekst uitgebreider, leg het nu uit aan een kind van 10 etc.

AI als brainstormpartner

Even geen collega bij de hand of weinig tijd? Gebruik AI als brainstormpartner! Vraag om ideeën voor jouw project. Denk hierbij aan social media posts, blog onderwerpen of advertentieteksten. Haal hier inspiratie uit.

Blijf up-to-date op het gebied van ontwikkelingen

AI evolueert snel. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, technologieën en best practices in de wereld van AI. Volg blogs, LinkedIn of online cursussen om je kennis bij te spijkeren en te profiteren van de nieuwste mogelijkheden.

Voorspellende Analyse voor Marketingstrategieën

Maak gebruik van voorspellende analyse om opkomende trends te identificeren en je marketingstrategie te verfijnen. Bij Markant Internet gebruiken we geavanceerde, AI-gestuurde analysetools om data te interpreteren en bruikbare inzichten te verkrijgen. Blijf een stap voor op de concurrentie door strategische beslissingen te nemen op basis van nauwkeurige voorspellingen.

Gebruik AI binnen Google Ads

Een van de sleutelgebieden waar AI zijn kracht toont, is in Google Ads. Er is een groot scala aan mogelijkheden om AI te laten helpen met voorstellen of zelfs automatisch toegepaste aanvullingen op je campagnes. Als voorbeeld noemen we geautomatiseerde biedstrategieën zoals ‘Doel-ROAS’ (Return On Ad Spend) om je advertentiebudget optimaal in te zetten. AI analyseert voortdurend gegevens en past biedingen aan om de beste resultaten te behalen. Kies zorgvuldig welke tools je wilt gebruiken en houd zeker een oog op de voortgang. Markant Internet ondersteunt je graag bij het efficiënter maken van je advertentiecampagnes en het maximaliseren van je ROI.

Bespaar tijd waardoor er meer tijd is voor persoonlijk en creatief werk

Wanneer het aankomt op écht persoonlijk of creatief werk schiet AI te kort. Door het automatiseren van saaie en routinematige taken door middel van AI houd je meer tijd over voor persoonlijk en creatief werk.

Bij Markant Internet streven we ernaar onze klanten te versterken met de nieuwste technologieën, en AI is daarbij een onmisbaar hulpmiddel geworden. Ontdek de mogelijkheden van AI in samenwerking met onze experts. Samen maken we jouw online aanwezigheid krachtiger dan ooit dankzij de slimme inzet van Artificial Intelligence.

Kiki van Benthem
SEA Specialist

Naast een potje kickboksen staat Kiki ook altijd klaar om te sparren over campagnes. In het weekend staat deze sportieveling graag in de keuken om te koken voor familie en vrienden.