Alle begrippen

Betekenis: Broken links

Ontdek hoe een klein, onopvallend onderdeel van je website grote gevolgen kan hebben voor je online succes. Stel je voor: je hebt een prachtig ontworpen website met boeiende inhoud en waardevolle links. Maar wat als sommige van die links niet werken zoals ze zouden moeten? Wat als ze je bezoekers naar een doodlopende weg sturen of, erger nog, je waardevolle zoekmachineoptimalisatie (SEO) schaden?

Oorzaken van broken links

Welkom in de wereld van “broken links”, een subtiel maar belangrijk aspect van online marketing dat vaak over het hoofd wordt gezien. Broken links kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is wanneer een pagina op je website wordt verwijderd of hernoemd, wanneer je naar deze pagina had gelinkt ontstaan er verbroken interne links. Het kan ook voorkomen dat je dode externe links hebt naar andere websites. Dit gebeurt als de desbetreffende pagina waar naartoe is gelinkt verwijderd, verplaatst of gewijzigd wordt. Hier heb je zelf dus helaas geen invloed op, maar heeft nog steeds invloed op de gebruikservaring en SEO van je website.

Broken links herstellen

Broken links hebben dus een negatieve invloed maar gelukkig zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen om ‘kapotte links’ te herstellen. Het is belangrijk om te beginnen met een grondige linkaudit. Met Screamingfrog kun je zowel interne als externe broken links vinden. Vervolgens kun je de links bijwerken door de URL’s aan te passen of doorverwijzingen (redirects) in te stellen naar de juiste pagina’s. Vergeet niet om de interne links op andere relevante pagina’s en in je sitemap bij te werken.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Broken links?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Broken links.

Kom in contact