Alle begrippen

Betekenis: CMS

CMS betekent Content Management System. Dat is een softwarematig hulpprogramma waarmee websitebeheerders content kunnen beheren. Een voorbeeld van een CMS systeem is wordpress

De betekenis van CMS

Een content management system is een software programma waarmee websites worden gemaakt. Dit werkt als volgt: Een website bestaat uit codes, HTML, XML, CSS codes, etc. Het programmeren van dergelijke codes is complex. CMS systemen bieden hiervoor een oplossing. Een gebruiksvriendelijk CMS systeem visualiseert het bouwen van een website. In een content blok geeft de gebruiker aan welke tekst waar moet komen. Ook kan de tekst meestal eenvoudig worden opgemaakt, vergelijkbaar met tekst in Microsoft Word. Het CMS systeem vertaalt vervolgens de content blokken en teksten naar HTML codes. Deze HTML codes vertellen browsers hoe een website moet worden weergeven.

Verschillende CMS systemen

Er zijn veel verschillende CMS systemen. Het meest bekende CMS systeem is WordPress. Dit CMS systeem is wereldwijd bekend vanwege zijn hoge gebruiksvriendelijkheid en vele mogelijkheden. CMS systemen verschillen van elkaar in mogelijkheden, kosten, gebruiksgemak en aanpasbaarheid. Enkele voorbeelden van veelgebruikte CMS systemen zijn:

  • WordPress
  • Magento
  • Lightning
  • Shopify
  • Joomla
  • WooCommerce

De meeste CMS systemen zijn niet gratis te gebruiken. WordPress en Shopify onderscheid zich: Deze CMS systemen zijn kosteloos te gebruiken. WordPress biedt een groot aantal thema’s en plug-ins die gratis geïnstalleerd kunnen worden. Meestal is voor de volledige functionaliteit van een thema echter alsnog een betaalde variant vereist.

Thema’s en aanpasbaarheid

Miljoenen websites worden gemaakt met dezelfde CMS systemen. Toch zien de meeste websites er verschillend uit. Dit komt omdat CSM systemen werken met thema’s. Een thema bepaald de stijlkenmerken van je website. Mensen die veelvuldig internetshoppen zullen wellicht websites die gebruik maken van het standaardthema van Magento (Magento Luma) herkennen. Naast universele thema’s bieden CMS platformen de mogelijkheid om een op maat gemaakt thema te gebruiken. Een thema op maat laten maken is een specialistische taak welke wordt uitgevoerd door programmeurs. Voor bedrijven met specifieke eisen met betrekking tot de functionaliteit of het design kan een op maat gemaakt thema de beste oplossing zijn.

Welk CMS systeem past het best bij mij?

Bij het kiezen van een CMS systeem zul je rekening moeten houden met een aantal factoren. Gaat het om een webshop met een hoog aantal producten? Dan zul je waarschijnlijk een ander CMS kiezen dan voor een informatieve website. Magento, Shopyfiy en BigCommerce zijn enkele  platformen welke zeer geschikt zijn voor webshops. Verschillende CMS systemen bieden verschillende voordelen. Zo staat Magento bekend om de design vrijheid die gebruikers hebben. De keerzijde is dat het handig is om verstand van programmeren te hebben, wil je hiermee volledig zelf aan de slag. Shopify is daarentegen weer wat gebruiksvriendelijker. De thema’s van Shopify zijn goed geoptimaliseerd voor desktop en smartphone, maar bieden wat minder mogelijkheden voor eigen

Profielfoto Olaf

Meer weten over CMS?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over CMS.

Kom in contact