Alle begrippen

Betekenis: XML

XML is een standaard voor een formele opmaaktaal waarmee gestructureerde gegevens kunnen worden weergeven in de vorm van platte tekst. XML staat voor ‘Extensible Markup Language’.

De betekenis van XML

XML is een opmaaktaal waarmee teksten gecodeerd kunnen worden. Een bekend voorbeeld van een andere opmaaktaal is HTML. Het verschil tussen XML en HTML is als volgt: In HTML wordt met codes het uiterlijk van de gegevens vormgegeven. Hierin bestaat de optie om koppen, alinea’s, vetgedrukte teksten en cursieve teksten te maken. De XML opmaaktaal beperkt zich uitsluitend tot de structuur en de betekenis van de gegevens. Door de eenvoud van XML bestanden kunnen ze gemakkelijk worden gelezen door zowel mensen als robots. Een XML sitemap bijvoorbeeld, wordt gebruikt om de web crawlers van zoekmachines overzicht te geven van de pagina’s binnen een domein. Hierdoor kunnen deze makkelijker gecrawld worden.

Wat is een XML bestand

XML bestanden zijn platte tekstbestanden die gemakkelijk kunnen worden gemaakt, gelezen en gedeeld. Deze bestanden worden bijvoorbeeld gebruikt door websites. Websites halen gegevens voor hun pagina’s op uit XML bestanden, welke op een website server staan. Bij het weergeven van webpagina’s worden meerdere bestandentypen gebruikt, zoals CSS, XML, GIF, PNG, etc. De XML zorgt voor de structuur en inhoud van gegevens. Een XML bestand lijkt daardoor een beetje op een TXT bestand (een ander op tekst gebaseerd bestandstype). De CSS zorgt voor stijlelementen en GIF voor dynamische weergaven. Zo heeft ieder bestandstype zijn eigen functie voor websiteweergave. Een XML bestand herken je aan de indicatie “.xml” in de bestandsnaam.

Hoe ziet een XML bestand eruit?

Een XML bestand is dus een ‘tekst-based’ bestand waar veel toepassingen gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan het MS-word (DOCX) bestandstype, het Excel bestandstype (XLSX) en het PowerPoint bestandstype (PPTX). Al deze bestandstypen bevatten de X van XML. Wanneer je regelmatig in de broncode zoekt op XML, zal je ook af en toe XML tegenkomen. Deze bestanden zien er als volgt uit:

XML bestand

Zoals je ziet toont het bestand platte tekst. Een XML bestand lijkt op een uitgebreidere versie van een .TXT bestand.

Waar wordt XML voor gebruikt?

De primaire functie van XML is om een plat tekst format voor het weergeven van gestructureerde data te bieden. De XML data bepaald niet hoe een tekst eruit ziet. Het bepaald de inhoud van de data. XML is geschikt om gegevens op te slaan of te delen, ongeacht hoe deze visueel worden weergeven. Voorbeelden van toepassingen waarvoor XML wordt gebruikt zijn:

  • Onderliggende data voor applicaties zoals MS office
  • Tekst structuren in websites
  • (zoek) Algoritmes op het web
  • Data in databases en datasystemen
  • Communicatiesystemen

Zoekmachines lezen de tekst in XML bestanden welke onderdeel uitmaken van webpagina’s. Ondanks de simpelheid van dit bestandstype is XML een belangrijk bestandstype voor de werking van het internet.

Profielfoto Olaf

Meer weten over XML?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over XML.

Kom in contact