Alle begrippen

Betekenis: Disavow

Disavow is een proces gebruikt in zoekmachineoptimalisatie (SEO) waarbij webmasters Google informeren welke inkomende links naar hun site genegeerd moeten worden bij het beoordelen van de pagina-ranking. Deze actie is vooral relevant wanneer een website een aanzienlijk aantal spammy, kunstmatige of lage kwaliteit backlinks heeft verworven, die de zoekmachine ranking negatief kunnen beïnvloeden. Door het gebruik van de Disavow Tool, aangeboden door Google’s Search Console, kunnen eigenaren van websites Google verzoeken deze schadelijke links niet mee te nemen in hun algoritmes die de positie van een website in de zoekresultaten bepalen.

Navigeren door linkwaardering

Het besluit om links te disavowen moet met zorg genomen worden. Niet elke ongewenste link verdient disavowal. Google’s algoritmes zijn geavanceerd genoeg om veel van het natuurlijke “ruis” in het linklandschap te negeren. Echter, in gevallen waar duidelijk sprake is van een poging tot manipulatie van zoekresultaten of wanneer de kwaliteit van inkomende links significant afneemt, kan het disavowen van links bescherming bieden tegen mogelijke sancties. Het is een instrument van laatste redmiddel voor het beheren van het linkprofiel van een website en moet met strategische overweging worden gebruikt.

De uitvoering van een disavow strategie

Het effectief uitvoeren van een disavow strategie vereist een grondige analyse van het backlinkprofiel van een website. Dit proces omvat het identificeren van schadelijke links, het documenteren van pogingen om deze links te laten verwijderen, en het indienen van een disavow-bestand via Google’s Search Console. Het bestand bevat de URL’s of domeinen van de links die genegeerd moeten worden. Het is essentieel om regelmatig het backlinkprofiel te herzien en updates te maken aan het disavow-bestand indien nodig, om zo de integriteit en gezondheid van de website’s SEO te handhaven. Dit proactieve beheer zorgt ervoor dat de website beschermd blijft tegen negatieve SEO-invloeden en behoudt zijn positie binnen zoekmachine resultaten.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Disavow?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Disavow.

Kom in contact