Alle begrippen

Betekenis: Google Search Console

Google Search console is een gratis dienst die wordt aangeboden door Google. In Google Search Console kun je inzicht krijgen in een aantal SEO-gerelateerde rapporten.

De betekenis van Google Search console

Search Console is een platform van Google waarin je een set aan prestaties van je website kan inzien. Zo kun je de posities van je pagina’s bijhouden, het aantal interne links analyseren en de kwaliteit van je URL’s bekijken. Daarnaast geeft de dienst inzicht in het aantal vertoningen van jouw website in de zoekresultaten per zoekopdracht, uiteraard alleen voor zoekwoorden waar je website reeds op scoort. Hierbij zie je ook het aantal klikken op jouw website per zoekterm. Google Search Console helpt je dus met het verbeteren van je website op basis van (big) data.

Search Console instellen en aan de slag

Om met Search Console aan de slag te gaan heb je een account nodig. Een account maken in Search console is gratis. Selecteer hiervoor property toevoegen. Hiermee kun je jouw website toevoegen, en verifiëren dat jij de eigenaar van het domein bent.

Wanneer je een account in Search Console hebt ingesteld kun je aan de slag met de volgende mogelijkheden:

 

  • Zorg dat Google al je pagina’s kan vinden. Navigeer naar het rapport “indexeren”, daar vind je een overzicht van alle pagina’s die de zoekmachine heeft geïndexeerd. Hierin vind je pagina’s die niet geïndexeerd zijn.

 

  • In het rapport “Gebruiksgemak voor mobiele apparaten” kun je bruikbaarheidsfouten voor mobiele weergave terugvinden die Google op je site heeft gevonden. Deze functionaliteit toont problemen die van invloed kunnen zijn op de gebruikerservaring voor bezoeken via mobiele apparaten.

 

  • Bekijk de prestaties van je website. Het rapport “prestaties” geeft aan hoeveel verkeer verschillende pagina’s ontvangen. Je kan het aantal klikken per pagina terugvinden en het aantal klikken per zoekopdracht.

 

  • Dien een sitemap in via Google Search Console. Het indienen van een sitemap help de crawlers van Google om je website te indexeren.
Profielfoto Olaf

Meer weten over Google Search Console?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Google Search Console.

Kom in contact