Alle begrippen

Betekenis: Keyword Density

De keyword density wordt ook wel de zoekwoorddichtheid genoemd. Dit is een belangrijk begrip voor zoekmachine optimalisatie. De keyword density geeft aan hoe vaak een keyword (zoekwoord) voorkomt in een tekst.

De betekenis van keyword density

De keyword density (ook wel zoekwoorddichtheid) geeft het percentage aan hoe vaak een bepaald zoekwoord voorkomt in een tekst. Wanneer je een pagina schrijft op basis van vooraf gedefinieerde zoekwoorden is de keyword density belangrijk om rekening mee te houden. Wanneer je bezig bent met zoekmachine optimalisatie komen zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst voor. De keyword density bereken je door het aantal termen in een tekst te delen door het totaal aantal woorden, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100.

Te veel zoekwoorden: Keyword stuffing

Het heeft dus geen zin om zoekwoorden onnatuurlijk veel in een tekst te plaatsen. Dit noem je keyword stuffing. Je pagina zal hierdoor niet beter op een zoekterm gaan scoren. Integendeel, het algoritme van Google is zo geprogrammeerd dat bewuste keyword stuffing wordt herkend. Het onnatuurlijk volstoppen van een tekst met dezelfde zoektermen zal daardoor eerder in je nadeel werken. Het exacte percentage zoekwoorden dat nodig is om als keyword stuffing aangeduid te worden maakt Google niet bekend.

Het juiste gebruik van zoekwoorden

Een aantal jaar geleden was de keyword density belangrijker dan tegenwoordig. Dit komt omdat het algoritme elk jaar een aantal grote updates krijgt. Tegenwoordig herkent het algoritme beter wanneer een zoekwoord onvermijdelijk vaker op een pagina voorkomt, bijvoorbeeld doordat een product op verschillende plekken op een pagina voorkomt, of in verschillende afmetingen wordt weergeven. Toch is het nog steeds belangrijk om keyword stuffing te vermijden. Daarnaast is het goed om zoekwoorden bovenaan in de paginatekst te gebruiken. Door zoekwoorden niet al te laag in de alinea te plaatsen, laat je zien dat je snel ter zake komt. Vergeet ook niet om de keyword op de juiste manier te gebruiken in headers. Door op de juiste manier gebruik te maken van zoektermen vertel je zoekmachines dat jouw pagina relevant is voor de betreffende zoekopdracht.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Keyword density?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Keyword density.

Kom in contact