Alle blogs

Geen gemiddelde positie meer bij Google Ads

John Haveman - Markant Internet
John Haveman

In november 2018 heeft Google aangekondigd de statistieken ‘Vertoningspercentage top’ en ‘Vertoningspercentage absolute top’ in het zoeknetwerk te willen implementeren. Deze statistieken brachten in kaart de vertoningspercentage in de toppositie en in de absolute (abs.) top van de eerste pagina in het zoeknetwerk. Hiermee leidde Google gelijk het einde in van de veelgebruikte statistiek ‘Gemiddelde positie’ dat sinds week 41 (2019) niet meer beschikbaar is in Google Ads. In deze blog vertel ik jou wat het gevolg is van deze aanpassing van Google.

Wat houdt de statistiek ‘Gemiddelde positie’ in?

De ‘Gemiddelde positie’ was een statistiek dat veel gebruikt werd als KPI om de prestaties van een Ads campagne te analyseren. De gemiddelde positie gaf inzicht in de posities van jouw advertenties ten opzichte van andere advertenties in de veiling. Op de eerste pagina in Google heb je de posities 1 t/m 7. Positie 1 betekent bovenaan de pagina en positie 7 onderaan. Let wel op: dit is niet altijd het geval. Het is afhankelijk van het aantal deelnemers in de veiling, oftewel het aantal concurrenten. Door de implementatie van de nieuwe positiestatistieken, is het mogelijk om betere analyses uit te voeren en daarop aan te sturen.

gemiddelde ads positie 1

Voorbeeld:
Als jouw advertentie 100 keer is vertoond op positie 1 en 100 keer positie 3, is de gemiddelde positie 2. Dit terwijl de advertentie, op basis van die 200 vertoningen, nooit op positie 2 is weergegeven.

Vervangende statistieken in Google Ads

Er zijn twee vervangende positiestatistieken geïmplementeerd in Google Ads. Deze statistieken geven beter inzicht in de posities van jouw advertentie in het zoeknetwerk

Vertoningspercentage voor toppositie in het zoeknetwerk

  • Het percentage van de advertentievertoningen op de eerste vier plekken boven de organische zoekresultaten, in het zoeknetwerk.
    formule: Aantal vertoningen / aantal vertoningen in toppositie

Vertoningspercentage voor absolute toppositie in het zoeknetwerk

  • Het percentage van het aantal vertoningen op nummer 1 positie gedeeld door het geschatte aantal vertoningen waarvoor de advertentie in aanmerking kwam.
    formule: Vertoningen abs. top / totaal aantal geschatte vertoningen

Absolute top positie google zoeknetwerk 1

Voorbeeld:
Stel dat de vertoningspercentage voor abs. top 70% is. Dit betekent dat jouw advertentie slechts 70% wordt getoond van alle keren dat de advertentie had kunnen worden weergegeven. 

Bovenstaand voorbeeld kan met verschillende factoren te maken hebben, namelijk met een:

  • Beperkt budget
  • Lage CPC
  • Bodverlaging
  • Slechte kwaliteitsscore

Biedstrategie op basis van vertoningsaandeel

Google biedt adverteerders de mogelijkheid om een deel van het werk uit handen te nemen. Hiermee zorgt Google ervoor, door middel van machine learning, dat jouw campagnes de gewenste doelstellingen behalen. In het geval van vertoningsaandeel zorgt Google ervoor dat jouw advertenties de juiste vertoningspercentage genereren. Dit type biedstrategie heet ‘Geautomatiseerde biedstrategie’. Ook wel ‘Slim bieden’ genoemd.

‘Doelvertoningspercentage’ is een biedstrategie die je kunt inzetten om de gewenste vertoningspercentage te realiseren. Het is wel van belang dat er voldoende budget beschikbaar is om Google geen beperkingen op te leggen. Met een te laag budget en/of te laag CPC-bod, kunnen doelstellingen niet worden behaald.

Wil je iets meer controle uitoefenen over de prestaties van jouw campagnes maar tegelijkertijd het gemak houden van slimme biedstrategieën, dan kun je regels toepassen.

Voorbeeld:
Selecteer een aantal goed presterende zoekwoorden en laat iedere dag het vertoningspercentage automatisch controleren. Wanneer deze lager is dan 80%, dan kun je een geautomatiseerde bodverhoging (regel) instellen van bijvoorbeeld 8%. Wanneer het vertoningspercentage veel hoger is dan 80%, kun je een tegenregel invoeren waarbij de zoekwoorden automatisch met bijvoorbeeld 3% worden afgeboden. Een tegenregel is handig om in te zetten zodat je niet agressief opbiedt tegen de concurrentie en daardoor niet meer budget opmaakt dan nodig is. 

Wil je diepgaande analyses uitvoeren?

Aarzel niet en neem contact met ons op. Onze SEA-specialisten staan klaar om jou te helpen.

John Haveman
SEA-Specialist

De rust zelve binnen Markant Internet. Geen situatie kan hem dan ook te gek gaan. Bovenal heeft John tijdens het beheren van de campagnes altijd een glimlach paraat!

John Haveman - Markant Internet

Gratis SEA analyse voor jouw website?

Wil jij weten hoe jouw website presteert op het gebied van SEA? Vraag onze SEA analyse aan en kom erachter waar jouw groeikansen liggen op het gebied van zoekmachine adverteren!

  • Geheel vrijblijvend
  • Op werkdagen binnen 24 uur persoonlijk contact
  • Krijg inzicht in jouw huidige inzet van SEA
SEA analyse aanvragen