Alle blogs

Makkelijker online winkelen door Google Shopping

Olaf Grimberg

Elke dag worden er miljoenen shopping gerelateerde zoekopdrachten uitgevoerd. Google toont op basis daarvan Shopping-advertenties en tekst advertenties. Bij die Shopping-advertenties gaat binnenkort een grote verandering plaatsvinden die het landschap van online winkelen wel eens drastisch zou kunnen veranderen. Benieuwd wat dit voor jou betekent?

Google Shopping is hét nieuwe winkelen

Voorheen was het zo dat je een zoekopdracht in de zoekmachine van Google typte, wanneer de zoekopdracht productgerelateerd was, toonde zij een relevante Shopping-advertentie. Wanneer je een interessant product zag klikte je hierop en vervolgens werd je doorgelinkt naar de website. Als het aan Google ligt is dit (deels) verledentijd. Wat kan je verwachten na de update?

  • Google geeft straks de mogelijkheid om in Google Shopping te winkelen. Op dit moment functioneert Google Shopping vooral als doorgeefluik van zoekende gebruikers naar webshops die adverteren.
  • Het wordt mogelijk om binnen het Google Shopping platform direct af te rekenen. De mogelijkheid om naar de webshop te gaan en daar af te rekenen blijft wel gewoon bestaan.
  • Gebruikers zullen een gepersonaliseerde homepagina krijgen in Google Shopping. Hier kunnen ze aangeven welke merken zij geïnteresseerd in zijn, reviews lezen over producten en video’s bekijken over de producten.

Net als bij bijvoorbeeld Amazon geeft Google na de update de mogelijkheid om de producten aan je winkelwagen toe te voegen en ook direct af te rekenen. Google levert dan niet zelf de producten, maar dat doen de adverteerders. Zo zijn er overeenkomsten met grote concurrent Amazon te zien. Of Google ook net als Amazon producten gaat inkopen en uit eigen voorraad gaat verkopen is nog niet duidelijk.

Waarom komt Google nu opeens met deze nieuwe features in Google Shopping?

Het lijkt dat Google nu net begint met het uitrollen van dit platform, maar in de Verenigde Staten is Google al een tijd bezig met een soort gelijk platform, namelijk Google Express. Wat in veel opzichten hetzelfde is als de vernieuwde versie van Google Shopping. Google wil met het vernieuwde Shopping de strijd aan gaan met Amazon om het online aandeel in e-commerce.

Betalen per conversie

Waar we gewend zijn van Google om over het algemeen af te rekenen per klik zal dat bij aankopen direct in het platform anders zijn. Google zal namelijk een commissie pakken per product. Er wordt gesuggereerd dat deze marges zullen over het algemeen gunstiger uitvallen dan adverteren op Amazon.

Boost van online en offline verkopen door Google Shopping

Google gaat naast het platform ook nog diverse andere veranderingen toevoegen om de sales te boosten van jouw webshop.

  • Zo gaat Google het mogelijk maken om met shopping ads te adverteren in de Google Afbeelding resultatenpagina;
  • Daarnaast maakt Google mogelijk om Showcase Shopping Ads te maken. Hierbij is het mogelijk om diverse varianten van je producten te tonen in één advertentie. Dit zou vooral het aantal mensen die nog in de ontdekkende fase zitten triggeren;
  • Tot slot gaat Google het makkelijker maken om aankopen die je online doet in de winkel op te halen. Uit recent onderzoek van Google is gebleken dat wereldwijd 45% van de online kopers hun pakketje ophaalt in de winkel. Om deze reden heeft Google een bètaversie uitgerold van een service die het mogelijk om aan te geven wanneer en bij welk filiaal de bezoeker het pakket op kan halen.

 

Bovengenoemde veranderingen zullen zichtbaar worden binnen Google Shopping. Wanneer de eerste adverteerders in Nederland gebruik kunnen maken van deze service is nog niet duidelijk.

Ben je benieuwd wat deze nieuwe mogelijkheden kunnen betekenen voor jouw webshop? Neem dan contact met ons op. Ons team van ervaren SEA-specialisten staat voor je klaar.

Olaf Grimberg
SEA-Specialist

Twee keer Olaf binnen team Markant Internet, het kan! SEA is op zijn buik geschreven en hij stort zich in elke SEA campagne. In de pauze neemt hij altijd zijn gezonde portie vitamine.

Gratis SEA analyse voor jouw website?

Wil jij weten hoe jouw website presteert op het gebied van SEA? Vraag onze SEA analyse aan en kom erachter waar jouw groeikansen liggen op het gebied van zoekmachine adverteren!

  • Geheel vrijblijvend
  • Op werkdagen binnen 24 uur persoonlijk contact
  • Krijg inzicht in jouw huidige inzet van SEA
SEA analyse aanvragen