Alle blogs

User generated content inzetten

Bas Spenkelink - Foto Markant Internet
Bas Spenkelink
user generated content

Als merk wil je jouw boodschap zo goedkoop mogelijk, met een positieve boodschap, bij zoveel mogelijk mensen overbrengen. Er zijn talloze mogelijkheden om je boodschap over te brengen bij je (potentiële klanten), maar deze vergen in de meeste gevallen een grote investering. Echter is er ook een manier om gratis kwalitatieve content te genereren voor je bedrijf, dat klinkt toch geweldig? Dit is mogelijk met user generated content (UGC). In dit blogartikel vertellen we je meer over de toegevoegde waarde van UGC en de beste methode om het te verkrijgen.

Wat is user generated content (UGC)?

(UGC) User Generated Content is content (teksten, foto’s, video’s etc.) gecreëerd door (potentiële) gebruikers van je product of dienst zonder dat ze er betaald voor worden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van user generated content:

  • Online een review schrijven
  • Blog posts
  • Social media post met afbeelding van je product
  • Video met review delen
  • Etc.

Waarom is user generated content belangrijk?

User generated content biedt verschillende voordelen voor bedrijven en organisaties, vooral in dit sociale media tijdperk. Het is een goedkope manier om je merk beter aan het licht te brengen. Al jaren zijn er berichten in het nieuws dat de concurrentie in vele sectoren toeneemt. Door deze concurrentie wordt het steeds moeilijker en duurder om je boodschap over te brengen bij je (potentiële) klant.

Reden 1: authenticiteit en geloofwaardigheid

User generated content wordt als autoritair gezien door klanten. Ze zijn zelf  2,4x eerder geneigd om user generated content als autoritair te zien, in vergelijking met content gecreëerd door merken (bron: Business Wire). 

Een merk kan nog wel zo overtuigend zijn dat hun product het beste is, zelfs als zij met cijfers aankomen. Echter is de geloofwaardigheid van een merk, dat bevooroordeeld is, veel lager dan een klant. Mensen vertrouwen mensen, geen marketeers. 

De effectiviteit van de mening van consumenten is door de toename van sociale media alleen maar groter geworden. Het bereik is namelijk veel groter geworden. Een post op social media kan ook wel het nieuwe mond-tot-mondreclame genoemd worden. 

Een belangrijk onderdeel van user generated content is reviews. Uit een onderzoek uit 2020 is de relevantie van reviews gebleken. Reviews worden massaal gelezen, maar liefst 90% van de consumenten leest reviews. Daarnaast koopt 76% eerder een product met meer reviews, ondanks dat de algehele beoordeling lager is (bron: Capterra). 

Reden 2: kosten- en tijdsbesparing

Merken maken tegenwoordig gebruik van de meest geavanceerde technologieën en strategieën om content op een professionele en aantrekkelijke manier bij de doelgroep over te brengen. Het is namelijk steeds moeilijker om ‘goede’ content te maken voor consumenten, omdat de spanningsboog steeds korter wordt. Deze ontwikkeling is alleen maar erger geworden met de komst van TikTok. Op dit platform staan korte video’s centraal.

Het proces om effectieve content te creëren en te verspreiden is zeer tijdrovend en veeleisend. De teksten, afbeeldingen en video’s moeten overtuigend zijn en kosten daarom veel tijd om te ontwikkelen. 

Reden 3: diverse perspectieven en content variëteit 

Door klanten te stimuleren om content te creëren en te delen over je merk, kan je een breed scala aan perspectieven en creatieve benaderingen van je product of dienst vastleggen. Een groot voordeel hiervan is dat je meer en specifieke doelgroepen kan aanspreken. Een bepaalde review kan namelijk veel beter overeenkomen met de ene persoon dan met een andere persoon.

Hoe kunnen merken user generated content inzetten?

Eén van de meest toegankelijke manieren om user generated content te genereren is het vragen van reviews aan je klanten. Dit is bijvoorbeeld te doen door klanten te benaderen nadat zij een aankoop hebben gedaan. Denk hierbij aan een mail automatisering. 

Daarnaast kan je klanten stimuleren om content te delen over jouw merk. Dit is bijvoorbeeld te doen door een UGC-campagne op te zetten, waarbij de klant iets moet reposten of een bericht moet schrijven in ruil voor korting. 

Ook loont het om actief te reageren op content van je klanten. Dit kan een social media post zijn, een review, etc. Hierdoor laat je zien dat je waarde hecht aan de interactie met je klanten. Hierdoor voelen klanten zich meer gebonden aan je merk, en kan dit ertoe leiden dat ze ambassadeur worden van je bedrijf. Als een klant een positieve post over jouw merk naar buiten brengt op social media, zou je deze kunnen reposten en de persoon taggen. Door de erkenning te krijgen van een merk, zullen klanten eerder geneigd zijn om nog meer te gaan posten. Het is echter wel belangrijk om altijd toestemming te vragen voordat je UGC gaat inzetten.

Bas Spenkelink
SEA Specialist

Met zijn leergierige en fanatieke houding blijft Bas zichzelf steeds opnieuw uitdagen en kennis opdoen binnen zijn online marketing interesses. In zijn vrije tijd vind je hem in de sportschool en op het padelveld waar hij ook gaat voor het beste resultaat.