Alle begrippen

Betekenis: Lead

Een lead is een potentiële klant die interesse heeft in een product of dienst. Een bezoeker kan een lead genoemd worden wanneer hij een bepaalde actie uitvoert, bijvoorbeeld een offerteaanvraag of een informatieaanvraag doet.

De betekenis van een lead

Er is dus sprake van een lead wanneer er interesse wordt getoond in hetgeen dat wordt verkocht. Toch is de ene lead de andere niet. Lead scoring is een proces waarin leads worden gerangschikt op verkoopgereedheid van de leads aan de hand van vastgelegde methodes. Leads kunnen dus verschillen in kwaliteit. Door leads in te delen in groepen kunnen ze effectiever worden benaderd waardoor de kans op conversie toeneemt.
Verder kan er onderscheid worden gemaakt in ‘warme leads’ en ‘koude leads’. Een lead waarmee nog geen eerder contact is geweest, wordt ook wel een koude lead genoemd. Een ‘warme lead’ heeft al ervaring met jouw product of diensten. Ook warme leads en koude leads kunnen verschil maken in de manier waarop leads worden benaderd.

Leads omzetten in klanten

Een lead is dus nog geen klant. Er zijn verschillende technieken om leads tot klant te maken. Deze technieken wordt lead nurturing genoemd. Binnen een lead nurturing workflow wordt vaak gebruik gemaakt van vaste criteria die aangeven waar een lead zich bevind binnen de sales funnel. Dit maakt verschil in de manier waarop verschillende leads het beste kunnen worden benaderd. Voor bedrijven die werken met offertes zijn het aantal leads erg belangrijk. Om campagnes te beoordelen wordt door deze bedrijven vaak de kosten per lead (CPL) gebruikt.

Lead prospect

Een lead prospect is een lead dat gekwalificeerd is als waardevol  om interactie mee te zoeken. Een lead wordt dus een prospect zodra er sprake van interactie is. Om leads goed te kunnen beoordelen is data nodig. Denk aan contextuele data en gedragsdata van je leads. Wat heeft een lead op je website gedaan? Marketing automation is een manier om lead prospecten automatisch te benaderen met relevante informatie. De keuze wanneer een lead een prospect wordt ligt dus aan de triggers die je hiervoor zelf hanteert.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Lead?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Lead.

Kom in contact