Alle begrippen

Betekenis: CLS (Cumulative Layout Shift)

CLS staat voor Cumulative Layout Shift, een belangrijke metric binnen Core Web Vitals die de stabiliteit van een webpagina meet. Het geeft aan hoe vaak en hoe ernstig elementen op de pagina verschuiven tijdens het laden. Een hoge CLS-score wijst op een slechte gebruikerservaring, omdat onverwachte verschuivingen van pagina-elementen zoals tekst, afbeeldingen en knoppen het moeilijker maken voor gebruikers om te interacten met de website. Het optimaliseren van CLS is essentieel voor een soepele, gebruiksvriendelijke online ervaring.

Het belang van CLS voor webgebruikerservaring

Een lage CLS draagt bij aan een stabiele en voorspelbare gebruikerservaring. Wanneer elementen op de pagina plotseling verschuiven, kan dit leiden tot frustratie of zelfs foutieve acties, zoals het klikken op een verkeerde link. Dit is vooral problematisch voor e-commerce sites, waar een onbedoelde klik kostbare fouten kan veroorzaken. Zoekmachines zoals Google gebruiken CLS als een rankingfactor, dus het verbeteren van CLS kan ook de zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren. Het nauwkeurig meten en minimaliseren van layout shifts is essentieel voor het behouden van gebruikerstevredenheid en het optimaliseren van conversieratio’s.

 

Hoe verbeter je de CLS

Het verbeteren van CLS vereist een technische aanpak om te identificeren en te corrigeren wat onverwachte verschuivingen veroorzaakt. Zorg voor voldoende ruimte voor inhoud die dynamisch geladen wordt, zoals advertenties of iframes, zodat ze bestaande inhoud niet verdringen. Gebruik stabiele afmetingen voor media-elementen en vermijd het invoegen van content boven andere content die al weergegeven wordt. Fonts die van invloed zijn op de zichtbaarheid van de tekst moeten vooraf geladen worden om te voorkomen dat tekst verspringt wanneer het font wordt geladen. Regelmatig testen en monitoren van de pagina performance helpt om problemen snel op te sporen en te verhelpen. Door deze best practices toe te passen, kunnen ontwikkelaars een consistente en betrouwbare paginalay-out garanderen, wat de algehele gebruikservaring verbetert.

Profielfoto Olaf

Meer weten over CLS (Cumulative Layout Shift)?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over CLS (Cumulative Layout Shift).

Kom in contact