Alle begrippen

Betekenis: FID (First Input Delay)

FID, of First Input Delay, is een kritieke prestatiemeting die de tijd meet tussen het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een pagina (zoals klikken op een link, een knop indrukken, of gebruik maken van een custom, interactief element) en het moment waarop de browser daadwerkelijk in staat is om op die interactie te reageren. Deze metriek is van cruciaal belang omdat het direct de ‘interactieve’ gebruikerservaring beïnvloedt; een lage FID duidt op een responsieve site, terwijl een hoge FID wijst op het tegenovergestelde, wat frustratie kan opwekken bij de gebruiker.

FID en interactief design

Interactief design speelt een sleutelrol in het optimaliseren van de FID. Door een focus op soepele, intuïtieve interacties te leggen, kunnen ontwerpers de perceptie van snelheid verbeteren, zelfs voordat technische optimalisaties plaatsvinden. Dit omvat het ontwerpen van visuele feedback voor gebruikersacties – zoals kleurveranderingen of animaties bij knoppen wanneer erop geklikt wordt – wat helpt om de gebruiker te laten weten dat hun actie is ontvangen en verwerkt wordt. Het strategisch implementeren van deze ontwerpelementen kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren door de gebruiker gerust te stellen dat de website reageert, zelfs als de volledige actie nog verwerkt moet worden.

Hoe kan je de FID verbeteren?

Om de FID effectief te verbeteren, is een combinatie van front-end optimalisatie en slimme ontwikkelingspraktijken nodig. Hier volgen enkele gerichte benaderingen:

  1. Optimaliseren van JavaScript-uitvoering: Het minimaliseren of uitstellen van JavaScript kan helpen de tijd te verkorten die nodig is voordat een pagina interactief wordt. Dit kan worden bereikt door scripts asynchroon te laden, code splitting toe te passen, en alleen de noodzakelijke op te nemen.
  2. Prioriteren van kritieke resources: Zorg ervoor dat de browser eerst de meest kritieke resources laadt. Dit kan worden gedaan door het gebruik van de preload en prefetch attributen in HTML om aan te geven welke bronnen voorrang moeten krijgen.
  3. Gebruik maken van een web worker: Door rekenintensieve taken naar een web worker te verplaatsen, kan de hoofdthread zich concentreren op het snel reageren op gebruikersinput, wat de FID verbetert.
  4. Verbeteren van serverrespons: Snellere serverrespons tijden kunnen de tijd verkorten tot de eerste byte (TTFB), wat indirect bijdraagt aan een verbeterde FID door de algehele laadtijd van de pagina te verminderen.

Door deze technieken te implementeren, kunnen ontwikkelaars en ontwerpers samenwerken om niet alleen de FID te verbeteren, maar ook de gehele gebruikerservaring op het web te versterken.

Profielfoto Olaf

Meer weten over FID (First Input Delay)?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over FID (First Input Delay).

Kom in contact