Alle begrippen

Betekenis: JavaScript

JavaScript is een scripttaal voor de weergave dynamische content en interactieve functies aan webpagina’s. Internetbrowsers beschikken over software die JavaScript kan vertalen, waardoor allerlei dynamische visuele elementen kunnen worden getoond.

De betekenis van JavaScript

JavaScript is een scriptaal die zorgt dat dynamische content op websites kan worden weergeven. Naast HTML en CSS is JavaScript de laatste laag voor functionaliteit bij websites. In de broncode legt HTML de basis van de website in tekst en koppen, CSS zorgt voor het uiterlijk. JavaScript kan worden gebruikt voor het weergeven van dynamische elementen. Ook kan het worden gebruikt om de weergave van HTML en CSS te wijzigen. Door JavaScript op de juiste manier te gebruiken zorg je voor aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website.

Waarvoor wordt JavaScript gebruikt?

JavaScript is de standaard scripttaal die wordt gebruikt om hoogwaardig visuele elementen te weergeven op websites. JavaScriptcodes kunnen ingezet worden voor veel verschillende doeleinden. Widgets voor het bedienen van multimedia maken bijvoorbeeld vaak gebruik van JavaScript. Animaties, zoals menustructuren, laadanimaties en andere korte video’s kunnen ook met JavaScript worden ingezet.  Een ander veelgebruikte mogelijkheid van JavaScript is het dynamisch wijzigen van HTML en CSS om een gebruikersinterface bij te werken. Hierbij is het van belang dat de JavaScript wordt geladen en uitgevoerd vóór de HTML en CSS die het moet wijzigen. Op websites kom je veel verschillende elementen tegen waarvoor JavaScript is gebruikt.

JavaScript en SEO

Wanneer je bezig gaat met Technische SEO is JavaScript een term die regelmatig tegen zal komen. Net als andere visuele elementen, is JavaScript van relatief grote invloed op de websitesnelheid. Wil je goed scoren in de organische resultaten van zoekmachines? Dan is JavaScript een belangrijk aspect van technische SEO om op te letten. Zo is het belangrijk om erop toe te zien dat er geen onnodige JavaScript op je website aanwezig is. Ook het moment waarop JavaScript ingeladen wordt maakt verschil voor de prestaties van je website. Door JavaScript te laten inladen op het moment dat ze nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker langs een interactief element scrolt, verbeter je de websitesnelheid en de gebruiker ervaring. Hoewel JavaScript de werkelijke laadtijd van je website dus kan vertragen, kan JavaScript het gevoel geven dat websites sneller worden geladen door selectief te zijn met het moment dat JavaScript wordt ingeladen.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Javascript?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Javascript.

Kom in contact