Alle begrippen

Betekenis: INP (Interaction to Next Paint)

INP staat voor Interaction to Next Paint en is een cruciale metriek binnen webprestaties die de tijd meet tussen een gebruikersinteractie (zoals een klik of toetsaanslag) en de visuele respons daarop op het scherm. Het geeft inzicht in hoe responsief een webpagina is vanuit het perspectief van de gebruiker. Een lagere INP wijst op een snellere en meer bevredigende interactie, waarbij de website direct reageert op de input van de gebruiker, wat essentieel is voor een positieve gebruikerservaring.

INP en responsive design

De relatie tussen INP en responsive design is een delicaat evenwichtsspel waarbij het doel is om zowel de esthetische aantrekkelijkheid als de interactieve responsiviteit van een website te optimaliseren. Responsive design zorgt ervoor dat een website er goed uitziet en functioneel blijft op een breed scala aan apparaten, van desktops tot smartphones. De uitdaging ligt in het handhaven van een lage INP terwijl men zich aanpast aan diverse schermgroottes en interacties. Het integreren van responsive design zonder de INP te schaden, vereist een strategische aanpak, zoals het prioriteren van touch-en-click-interacties die onmiddellijke visuele feedback vereisen en het minimaliseren van de impact van zware visuele elementen die de responsiviteit kunnen beïnvloeden.

Strategieën om de INP te verbeteren

Verbetering van de INP begint bij het herkennen van de kritieke paden waarlangs gebruikersinteracties verlopen en deze zo efficiënt mogelijk te maken. Enkele effectieve strategieën zijn:

  1. Code-splitting: Verdeel de JavaScript-code in kleinere brokken en laad alleen wat nodig is voor de initiële interactie, waardoor de hoofdthread minder belast wordt.
  2. Optimaliseren van assets: Comprimeer afbeeldingen en kies voor moderne formaten zoals WebP, die sneller laden zonder in te boeten aan kwaliteit. Dit vermindert de tijd die nodig is om visuele elementen te laden na een interactie.
  3. Gebruik van een web worker: Verplaats zware berekeningen naar een aparte thread met behulp van een web worker, waardoor de hoofdthread vrij blijft voor gebruikersinteracties.
  4. Prioriteren van content boven de vouw: Zorg ervoor dat inhoud die direct zichtbaar is (boven de vouw) prioriteit heeft in laadtijd over inhoud die verder naar beneden op de pagina staat.
  5. Efficiënt resource laden: Implementeer lazy loading voor afbeeldingen en niet-kritieke resources, zodat ze pas geladen worden wanneer ze nodig zijn.

Door deze strategieën toe te passen, kunnen ontwikkelaars en designers de INP aanzienlijk verbeteren, wat leidt tot een snellere en meer responsieve gebruikerservaring.

Profielfoto Olaf

Meer weten over INP (Interaction to Next Paint)?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over INP (Interaction to Next Paint).

Kom in contact