Alle begrippen

Betekenis: Broncode

De broncode is een leesbare tekst die door een programmeur in een programmeertaal is geschreven. De broncode wordt ook wel de source of source code genoemd.

De betekenis van broncode

De broncode van websites is een HTML document. Hierin wordt naast de inhoud ook de opmaak van een webpagina weergeven. In de broncode zijn allerlei bepalingen terug te vinden die browsers aangeven hoe een pagina moet worden weergeven.  Denk aan CSS bestanden en XML bestanden, zoals headers tags en de robots.txt, maar ook javascript bevind zich in de broncode.

De broncode van websites bekijken

Je kan de broncode van pagina’s in Google Chrome zelf bekijken door Ctrl + U in te houden. Maar waarom zou je de broncode van websites willen bekijken? Bij websites die hoog scoren in de organische resultaten ben je misschien benieuwd hoe SEO elementen zijn toegepast in de broncode. Je kan bijvoorbeeld eenvoudig de ingevulde metabeschrijving, en header tags terugvinden. Ook kun je de naam van afbeeldingen, alt-tags, no follow links en de hoeveelheid javascript terugvinden.

Hoe komt de broncode tot stand?

De broncode voor websites bestaat uit HTML-codes. Dat is een speciale programmeertaal voor de weergave van websites. De meeste websites worden gemaakt met behulp van een content management systeem. Voorbeelden van CMS-systemen zijn WordPress en Shopify. Hierin bewerk je pagina’s op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier. Je voegt bijvoorbeeld foto’s toe, titels en teksten. Het CMS systeem zorgt vervolgens dat de elementen die je toevoegt op de juiste manier in de broncode worden verwerkt, zodat browsers jouw website kunnen lezen. Programmeurs zullen soms elementen handmatig aanpassen. Hierdoor kunnen elementen specifieker worden aangepast.

Technische SEO en website snelheid

De broncode bepaalt voor een groot gedeelte hoe goed je website vindbaar is. Hierin staat namelijk alle inhoud aan de hand waarvan zoekmachines je pagina’s waarderen. Ook de website snelheid is van groot belang voor organische vindbaarheid. De broncode is verantwoordelijk voor de laadtijd van je website. Een goede broncode zonder fouten draagt dus bij aan betere vindbaarheid! Een handige tool die tips aandraagt om je website te verbeteren is PageSpeed Insights. Deze tool laat fragmenten uit je broncode zien die je pagina vertragen.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Broncode?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Broncode.

Kom in contact