Alle begrippen

Betekenis: LCP (Largest Contentful Paint)

LCP, of Largest Contentful Paint, is een belangrijke prestatiemeting binnen SEO en webontwikkeling die aangeeft hoelang het duurt voordat het grootste inhoudselement van een webpagina voor een gebruiker zichtbaar is na het begin van de paginalading. Dit kan een afbeelding, video of een aanzienlijk tekstblok zijn. Een snelle LCP wordt geassocieerd met een betere gebruikerservaring, omdat het betekent dat de pagina snel laadt en de gebruiker eerder kan beginnen met het consumeren van de inhoud.

De impact van LCP op SEO en gebruikerservaring

Een optimale LCP-waarde is cruciaal voor zowel SEO als de algehele gebruikerservaring. Google gebruikt LCP als een van de kernwebvitalen om de kwaliteit van een website te beoordelen. Websites met een snellere LCP hebben doorgaans een voordeel in zoekmachineresultaten, aangezien Google streeft naar het bevorderen van sites die een snelle en efficiënte ervaring bieden. Bovendien leidt een snellere LCP tot hogere conversieratio’s en vermindert het de kans op pagina-afwijzing door gebruikers, die mogelijk gefrustreerd raken door lange laadtijden en besluiten ergens anders heen te gaan.

Hoe kan je de LCP verbeteren

Het verbeteren van de LCP vereist een technische aanpak, waarbij optimalisaties aan de server, bestandsgroottes, en laadstrategieën betrokken zijn. Enkele effectieve strategieën omvatten het gebruik van lazy loading voor afbeeldingen en video’s, wat betekent dat deze inhoud pas wordt geladen wanneer deze bijna in het zicht van de gebruiker komt. Het optimaliseren van de serverrespons tijd door betere hostingoplossingen te kiezen en het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) kan ook helpen. Verder is het cruciaal om de grootte van de grootste inhoudselementen te verkleinen door compressie en moderne bestandsformaten voor afbeeldingen en video’s te gebruiken, waardoor ze sneller laden en dus de LCP verbeteren.

Profielfoto Olaf

Meer weten over LCP (Largest Contentful Paint)?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over LCP (Largest Contentful Paint).

Kom in contact