Alle begrippen

Betekenis: Media queries

Media queries zijn een essentieel concept binnen de wereld van responsief webdesign. Ze zijn een CSS functionaliteit waarmee webontwikkelaars de weergave van een webpagina kunnen aanpassen op basis van verschillende kenmerken van het apparaat waarop de pagina wordt bekeken. Deze kenmerken kunnen onder andere schermgrootte, schermresolutie of apparaatoriëntatie (staand of liggend) omvatten.

Waarom is responsive design zo belangrijk?

In het tijdperk van mobiele technologie en verschillende apparaten met verschillende schermgroottes, is het essentieel dat websites zich aanpassen aan de gebruikerscontext. Het gebruik van smartphones en tablets om websites te bekijken groeit flink, en het is niet langer praktisch om aparte versies van websites te maken voor elk apparaat.

Met responsief webdesign kunnen webontwikkelaars één enkele website maken die zich flexibel aanpast aan verschillende schermgroottes en apparaten. Dit resulteert in een consistente gebruikerservaring, ongeacht of de gebruiker de website bezoekt op een desktopcomputer, een tablet of een smartphone. Bovendien dragen responsieve websites bij aan een betere SEO, omdat zoekmachines zoals Google responsieve websites vaak hoger waarderen in hun zoekresultaten.

Media queries voor verschillende apparaten

Media queries bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om de weergave van een website aan te passen op basis van verschillende kenmerken van het apparaat. Dit omvat voornamelijk de schermgrootte en resolutie, maar ook andere aspecten, zoals apparaatoriëntatie en -mogelijkheden.

Om een website responsief te maken voor verschillende apparaten, maken ontwikkelaars gebruik van specifieke breakpoints in hun media queries. Een breakpoint is een punt waarop de stijlregels in de CSS veranderen, waardoor de layout en het ontwerp van de website worden aangepast. Hier is een voorbeeld van hoe media queries kunnen worden gebruikt om een responsieve website te creëren:

media-queries-voorbeeld

Profielfoto Olaf

Meer weten over Media queries?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Media queries.

Kom in contact