Tijdens het opzetten van een Google Ads campagne dient er een biedstrategie gekozen te worden. Welke strategie past het beste bij de campagne? En hoe kan deze juist ingezet worden? Om deze vragen te beantwoorden is het goed om inzicht te krijgen in alle biedstrategieën en bijbehorende kenmerken.
Wat houdt een biedstrategie in?
Voordat we alle biedstrategieën gaan benoemen, is het goed om te weten wat een biedstrategie is. Elke Google Ads campagne dient een biedstrategie te hebben. Met het kiezen van een biedstrategie wordt er aangegeven wat het doel van de campagne is. Campagnes kunnen opgesteld worden voor verschillende doeleinden, denk aan het vergroten van naamsbekendheid, meer verkeer en conversies. Daarnaast wordt er met een biedstrategie aangegeven op welke manier het ingestelde dagbudget besteed mag worden. Binnen Google Ads bestaan er handmatige- en automatische biedstrategieën. Met een handmatige biedstrategie bepaal je zelf hoeveel budget er wordt uitgegeven aan klikken of impressies. Met een automatische biedstrategie laat je Google bepalen hoeveel budget er wordt uitgegeven aan klikken of impressies. Het is aan te raden om een campagne op te zetten met een handmatige biedstrategie en deze in de toekomst om te vormen naar een automatische biedstrategie. Google moet namelijk eerst leren wat er wel werkt en niet werkt binnen een campagne.
Handmatige CPC
De handmatige CPC-biedstrategie is één van de meest gebruikte biedstrategieën binnen Google Ads. Zoals de naam al aangeeft is dit een handmatige biedstrategie. Met deze biedstrategie heb je de meeste grip op de campagnes, je bepaalt namelijk zelf hoeveel je maximaal per klik wilt betalen. De handmatige CPC is een goede biedstrategie om mee te starten. Met deze biedstrategie ontvangt Google namelijk genoeg data voor het moment dat de handmatige biedstrategie wordt omgezet naar een automatische biedstrategie. Hoe meer data, hoe beter Google de campagne begrijpt en hoe beter de automatische biedstrategie zal presteren.
Binnen de handmatige CPC-biedstrategie is het mogelijk om de ‘verbeterde CPC’ aan te vinken. Met een verbeterde CPC geef je Google de ruimte om het ingestelde bod te verhogen. Google kan het bod willen verhogen op het moment dat een kwalitatieve bezoeker op de advertentie wil klikken. In de meeste gevallen zorgt het aanvinken van verbeterde CPC voor een beter resultaat.
Doel-CPA
Doel-CPA is een automatische biedstrategie. Bij deze biedstrategie laat je Google de campagne optimaliseren op basis van eerder behaalde data. Bij een doel-CPA stel je gemiddelde doelkosten per actie in. Je geeft dus aan hoeveel een conversie gemiddeld mag kosten in deze campagne. Doel-CPA is een goede biedstrategie als je inzicht hebt in de winstmarges van het bepaalde product. Hoeveel mag een conversie kosten om vervolgens nog winst te kunnen behalen?
Het nadeel van deze biedstrategie is dat er niet naar de opbrengst wordt gekeken. Google kijkt alleen naar de doelkosten per actie. Bij de doel-CPA biedstrategie is het dus belangrijk dat het rendement goed in de gaten wordt gehouden. Als de opbrengst te laag is, dan kan de CPA verhoogd worden.
Doel-ROAS
Doel-ROAS is ook een automatische biedstrategie. Bij de doel-ROAS biedstrategie gaat Google kijken naar het rendement van de campagne. Er wordt dus gekeken naar de opbrengst per uitgegeven euro. Stel je een doel-ROAS van 500% in, dan moet er met een uitgave van €1,- een opbrengst van €5,- gerealiseerd worden. Het algoritme van Google berekent dan precies hoeveel er uitgegeven mag worden per klik en hoeveel klikken er nodig zijn om de aangegeven ROAS te behalen. ROAS betekent ‘return on ad spend’.
Het voordeel van deze biedstrategie is dat Google kijkt naar de kosten en de opbrengst van een conversie en deze meeneemt in de optimalisatie van de campagne. Het nadeel van deze biedstrategie is dat de campagne al voldoende data moet hebben om deze biedstrategie goed te laten presteren. Heeft je campagne nog niet genoeg data? Dan dient er gekozen te worden voor een andere biedstrategie.
Conversies maximaliseren
Deze biedstrategie is gericht op het zoveel mogelijk binnenhalen van conversies met het ingestelde dagbudget. Conversies maximaliseren is eveneens een automatische biedstrategie. De biedingen per zoekwoord worden bepaald door het algoritme van Google. Binnen deze biedstrategie wordt er niet gekeken naar de opbrengst per conversie, maar Google wil alleen zoveel mogelijk conversies binnenhalen. Is er een groot verschil in de conversiewaarde per conversie binnen je campagne? Dan is dit niet de beste biedstrategie om te gebruiken. Conversies maximaliseren kan het best gebruikt worden binnen campagnes waarin de conversies ongeveer dezelfde waardes hebben.
Conversiewaarde maximaliseren
De biedstrategie conversiewaarde maximaliseren is gericht op het binnenhalen van een zo’n hoog mogelijke conversiewaarde met het ingestelde dagbudget. Binnen deze campagne gaat het dus om de opbrengst per conversie. Google past de biedingen aan op basis van een inschatting over de conversie. Het algoritme schat in hoe groot de kans is dat de gebruiker tot een aankoop overgaat op je webshop met een hoge waarde. Is deze kans groot? Dan worden de biedingen verhoogd. Is deze kans klein? Dan worden de biedingen verlaagd.
Google kijkt bij deze biedstrategie dus alleen naar de conversiewaarde, niet naar de kosten die gemaakt worden. Blijf dus goed monitoren of de campagne rendabel blijft.
Klikken maximaliseren
Zoals de biedstrategie al aangeeft, gaat het binnen deze strategie om het behalen van zoveel mogelijk klikken met het aangegeven dagbudget. Verkeer heeft binnen deze biedstrategie de prioriteit. Google kijkt dus niet naar de conversies of opbrengst.
Als je een product of dienst verkoopt is deze biedstrategie minder geschikt. Klikken maximaliseren wordt voornamelijk gebruikt in de eerste fasen van de klantenreis. Wil je bijvoorbeeld mensen informeren over een nieuw product of service? Dan kan de biedstrategie klikken maximaliseren goed gebruikt worden.
Doelvertoningspercentage
Bij deze automatische biedstrategie gaat het om zichtbaarheid. Binnen deze biedstrategie kan je aangeven waar de advertentie op de pagina getoond moet worden. De mogelijkheden zijn: op de absolute toppositie, toppositie of ergens op de zoekresultatenpagina. Wil je dat de advertentie in 75% van de zoekopdrachten getoond wordt op de absolute toppositie? Dan gaat Google de biedingen binnen deze campagne optimaliseren om op die gewenste positie te behalen. Het dagbudget moet dit wel toelaten.
Binnen de biedstrategie doelvertoningspercentage wordt er net als bij klikken maximaliseren niet gekeken naar de opbrengst. Deze biedstrategie is vooral geschikt voor bedrijven die meer naamsbekendheid en zichtbaarheid willen realiseren.
Aan de slag met de juiste biedstrategie
Het is dus belangrijk dat het doel van je campagne aansluit op de biedstrategie. Niet elke biedstrategie werkt voor iedere onderneming, experimenteer daarom ook met diverse biedstrategieën. Hopelijk heeft de bovenstaande informatie je inzicht gegeven in de biedstrategieën in Google. Wil je meer informatie over de verschillende biedstrategieën en de mogelijkheden voor jouw campagne? Neem dan gerust contact met ons op over zoekmachine adverteren. Mocht je interesse hebben in Google Ads uitbesteden, dan staan onze Google Ads specialisten graag voor je klaar om jouw campagne tot een succes te maken!

Gratis SEA analyse voor jouw website?
Wil jij weten hoe jouw website presteert op het gebied van SEA? Vraag onze SEA analyse aan en kom erachter waar jouw groeikansen liggen op het gebied van zoekmachine adverteren!
- Geheel vrijblijvend
- Op werkdagen binnen 24 uur persoonlijk contact
- Krijg inzicht in jouw huidige inzet van SEA