Hoewel voice search inmiddels al enkele jaren bestaat, is nog steeds opkomend in gebruik. Steeds meer huishoudens schaffen een slim apparaat aan, zoals een Google Home om te kunnen genieten van de gemakken hiervan. Wat voice search betekent voor zoekmachine marketing hebben we in onderstaand artikel voor jou uiteengezet.
Lees snel meer over:
- Wat is voice search?
- Google voice search in Nederland
- Zoekopdrachten door spreken en zoekmachines
- Zoekopdrachten door spreken of typen
- Zoekresultaten door spreken of typen
- Voice search en zoekmachine optimalisatie
- Voice search en zoekmachine adverteren
- Conclusie SEA en SEO voice search
Wat is Voice Search?
Voice search is het uitvoeren van een zoekopdracht door middel van spraak. Wanneer je het vertaalt vanuit Engels naar Nederlands middels resulteert het in “spraaksgewijs zoeken”.
Voice search werkt door middel van een stuk hardware en software. De hardware moet de spraak van een persoon op kunnen nemen en een door de software geformuleerde spraakopdracht kunnen uitvoeren. De voice search software dient de spraak van een persoon te begrijpen en daar een antwoord op te kunnen geven of een vervolgactie in gang te kunnen zetten. Het antwoord kan bestaan uit een spraakopdracht, maar ook uit een vervolgvraag of een externe bron met een antwoord. Een vervolgactie kan zijn het openen van de telefoonapp op je smartphone of het opzetten van een bepaald nummer via je smart speaker.
De software voor voice search noemt men een digitale assistent. Voorbeelden van digitale assistenten zijn:
- Siri van Apple,
- Alexa van Amazon
- Google Assistent van Google.
Het bekendste voorbeeld van hardware die voice search ondersteunt is de smartphone, maar ook de smart speakers worden steeds populairder in Nederland.
Google Voice Search in Nederland
In Nederland lopen we nog achter wat betreft het gebruik van digitale assistenten zoals Google voice search. Dit komt voornamelijk doordat het lang heeft geduurd voordat de assistenten in het Nederlands konden opereren. Sinds juli 2018 is naast Siri ook de Google Assistent in het Nederlands te gebruiken.
Niet alleen de taal is aangepast aan het land, maar ook de inhoud. Er zijn integraties gemaakt met Nederlandse bedrijven en de assistenten zullen bij algemene vragen (bijvoorbeeld naar het nieuws of voetbaluitslagen) met Nederlandse resultaten komen.
Vorig jaar heeft Marktonderzoeksbureau IPSOS onderzoek gedaan naar spraakassistenten in Nederland. Daaruit bleek dat:
- Ongeveer 2 op de 3 Nederlanders had volgens het onderzoek nog nooit gehoord van spraakassistenten.
- 12% van de mensen in Nederland maakt wel eens gebruik van Siri.
- 8% van de Nederlanders gebruikt Google Assistent wel eens.
Tot slot werd gevraagd welke toepassingen van de smart speaker men het meest aanspreekt. De resultaten daarvan zijn weergegeven in de onderstaande afbeelding.
In Nederland wordt meer dan 2 keer zoveel gezocht op “Google Assistent” als op “Alexa” in Google:
- 500 keer per maand op “Google Assistent”
- 200 keer per maand op “Alexa”
Ter vergelijking: in de Verenigde Staten wordt er meer dan 3 keer zoveel gezocht op “Alexa” als op “Google Assistent”. Amazon wint mondiaal gezien de slag als het gaat om de verkoop van smart speakers met bijbehorende digitale assistent.
Zoekopdrachten door spreken en zoekmachines
Voice search is verantwoordelijk voor twee veranderingen:
- Een nieuwe manier van de omgang met apparatuur
- Een nieuwe manier van zoeken in zoektochten die we nu ook al volbrengen.
Waar men nu vaak een zoekopdracht online begint bij een zoekmachine, zal dit voor een gedeelte verleggen naar digitale assistenten. Vooral dat tweede is van belang voor ondernemingen, want ook aankoop gerichte zoekopdrachten zullen uitgevoerd worden via de digitale assistenten.
Naast het goed vindbaar zijn voor bezoekers van zoekmachines, dient een onderneming ook door middel digitale assistenten de klant te kunnen bereiken.
Zoekopdracht door spreken of typen
Een belangrijk verschil voor het zoekgedrag via spraak in plaats van door te typen is de vorm van de zoekopdracht:
- Wanneer men een zoekopdracht typt, doet men dat vaak aan de hand van kernwoorden.
- Wanneer men een zoekopdracht uitspreekt, doet men dat vaak in volledige zinnen.
De zoekopdrachten zullen bij digitale assistenten zoals Google voice search minder centraal staan dan bij zoekmachines. De digitale assistenten kunnen door hun veelzijdigheid veel verschillende gegevens opvangen van een persoon. Aan de hand daarvan kunnen de grote tech-bedrijven waarvan de assistenten zijn een beter beeld creëren van hoe iemand is en wat de interesses en gewoonten van iemand zijn. De relevantie van een resultaat zal steeds meer afhankelijk worden van de verzamelde gegevens dan van de zoekopdrachten.
Zoekresultaten door spreken of typen
Niet alleen in het zoekgedrag, maar ook in de zoekresultaten bestaan verschillen:
- Een zoekmachine biedt meerdere resultaten die het als relevant beschouwt waar de bezoeker uit kan kiezen.
- De digitale assistent biedt één door spraak gestuurd antwoord dat het als meest relevant beschouwt.
Door dit verschil is het belangrijker om de beste/relevantste te zijn voor een digitale assistent dan voor een zoekmachine.
Bij zoekopdrachten waar een vraag tekstueel beantwoord kan worden, geeft Google vaak een featured snippet (aanbevolen fragment) weer. Dit is een tekstfragment van een website waarin volgens Google antwoord gegeven wordt op de vraag in de zoekopdracht. Het tekstfragment wordt getoond boven de organische zoekresultaten, wat ook wel positie 0 genoemd wordt. Je kan op positie 0 en 1 tegelijkertijd aanwezig zijn. Deze featured snippets worden ook gebruikt door de Google Assistent als resultaat op dezelfde zoekopdracht middels spraak.
Voice Search en zoekmachine optimalisatie
Het organisch vindbaar maken van een website via de zoekmachine is door de jaren heen steeds minder een a-b-c’tje geworden. Het vindbaar worden van een onderneming door middel van Google voice search zal dat ook zeker niet zijn. Toch valt er genoeg te zeggen over het optimaliseren voor het vindbaar worden aan de hand van voice search.
Ten eerste dient de content relevant te zijn. Samenvattende zinnen en bondige antwoorden op vragen zullen belangrijker worden binnen deze relevante content. De zinnen en antwoorden dienen op prominente plekken in de tekst en op een pagina te vinden zijn. Andere content die relevant is/kan zijn voor zoekopdrachten, is informatie over een onderneming. Voorbeelden van relevante informatie over een onderneming zijn:
- Bedrijfslocatie(s)
- Openingstijden
- Contactgegevens
- Verzendingsgegevens
- Bestelgegevens
Naast de content, dient ook de techniek op orde te zijn. Het wordt nog belangrijker om de content op een gestructureerde manier aan te bieden. Zo kan je door middel van een markup* in het script van de website aanduiden wat het voor een stuk content is. Via Schema.org zijn de mogelijkheden te vinden om de content op de meest gestructureerde manier in te delen en aan te bieden aan zoekmachines en digitale assistenten. Je kan het zien als een woordenboek voor de taal van het programmeren.
Tot slot kan je middels de markup “speakable” aangeven dat een stuk tekst ideaal is voor het gebruik van spraakberichten. Het heeft nu nog weinig invloed op de relevantie van een tekst voor de digitale assistenten, maar verwachting is dat dit 1 van de factoren zal zijn waar ze aan kunnen zien welke tekst juist geschikt is om te gebruiken voor een spraak-antwoord.
De volgende punten zijn dus van belang om organisch vindbaar te worden of te blijven via voice search optimization:
- Bondig antwoord op de vraag
- Uitgebreide content over het thema
- Logische plaats in tekst van vraag en antwoord
- Juiste structuur binnen de website aan de hand van markups
Voice Search en zoekmachine adverteren
Er worden nog geen advertenties als zoekresultaat gegeven middels spraak door digitale assistenten. Dit leek even het geval toen de Google Assistent in 2017 een test uitvoerde waarin het een evenement probeerde te koppelen aan iemand zijn interesses. Het leidde echter tot een situatie waarin dat totaal niet machete wat ook nog viral ging. Er is echter geen vervolg gegeven aan deze test, mede dankzij de vele negatieve reacties op het voorval.
Wel meldde in april dat er nieuwe vormen van zoekresultaten worden gegeven door de Google Assistant. Zo werden er advertenties getoond op het beeldscherm van de smartphone na het doen van een zoekopdracht middels spraak. Deze advertenties zijn voor zover bekend enkel in het Engels getoond. Google gaf in een reactie aan dat het ze altijd aan het testen zijn om manieren te vinden voor het verbeteren van de gebruikerservaring op mobiel, maar dat ze momenteel niks noemenswaardigs hebben om mede te delen omtrent dit onderwerp.
Er zijn dus nog geen mogelijkheden om direct te adverteren in de Google Assistent. Ook Alexa van Amazon lijkt duidelijk op dit gebied: enkel advertenties die door muziek streaming worden gehanteerd worden toegelaten. Voor de rest lijkt Alexa de zoekresultaten die ze opgeeft meer te richten op de voorkeuren van de gebruiker aan de hand van eerdere zoekopdrachten en keuzes.
Verwacht wordt wel dat er nog genoeg testen gedaan gaan worden door de digitale assistenten om adverteren mogelijk te maken zonder dat het afbreuk doet aan de gebruikerservaring. Het zoeken via digitale assistenten neemt alleen maar toe momenteel en een deel van die zoekopdrachten zijn dienst- of productgericht.
Conclusie SEA en SEO Voice Search
Voice search staat in Nederland nog in de kinderschoenen. We zien echter ontwikkelingen in onder andere de Verenigde Staten en kunnen inschatten hoe voice search een grotere rol gaat spelen in Nederland de komende tijd. Omdat er de komende periode nog geen mogelijkheid lijkt voor het adverteren in de digitale assistenten in Nederland, zal het organisch vindbaar zijn alleen maar belangrijker zijn.
Daarnaast dient voice search niet compleet op dezelfde manier benaderd te worden als een zoekmachine. De resultaten zijn namelijk minder statisch. Zo kan een zoekresultaat in de vorm van een vervolgvraag op een relevante app (die ook voice search ondersteunt) worden aangedragen. Denk dus aan meer mogelijkheden om de zoekopdracht goed te kunnen beantwoorden dan enkel een spraakgestuurd antwoord.
Wij van zijn elke dag in de weer met het vindbaar maken van onze klanten. Dit doen we in zowel zoekmachines als digitale assistenten. Mocht je hulp nodig hebben bij het vindbaar worden of vragen hebben over Google voice search voor SEO, neem dan nu contact op met één van onze experts!

Gratis SEO analyse voor jouw website?
Wil jij weten hoe jouw website presteert op het gebied van SEO? Vraag onze SEO analyse aan en kom erachter waar jouw groeikansen liggen op het gebied van zoekmachine optimalisatie!
- Geheel vrijblijvend
- Op werkdagen binnen 24 uur persoonlijk contact
- Krijg inzicht in jouw huidige inzet van SEO