Alle begrippen

Betekenis: Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij websites bezoekers aanleveren aan andere websites tegen een vergoeding.

De betekenis van affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing. Affiliate websites promoten producten of diensten van een extern bedrijf. Een goed voorbeeld is een blog waarin producten worden aangeraden. Maar ook websites waarop producten kunnen worden opgezocht en vergeleken werken vaak middels een affiliatemodel. Affiliatemarketing wordt vaak gebruikt als onderdeel van een e-commerce marketing strategie.

De vergoeding die affiliate websites ontvangen is voor websites variabel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een bepaald bedrag, of een percentage van de verkoopprijs van een product betaald wordt per klik. Meestal ontvangen affiliate websites pas een vergoeding wanneer een doorverwezen bezoeker een aankoop doet. Op deze wijze kost een affiliate partner pas geld als het wat oplevert.

Affiliate marketing websites

Voor veel webshops is affiliate marketing een veel gebruikte manier om meer verkopen te realiseren. Rekent iemand af die is binnengekomen via een affiliate partner, dan wordt er een vergoeding betaald. Voorbeelden van bekende websites die met affiliate partners werken zijn Bol.com en Amazon.nl. Bij deze websites kunnen websitebeheerders zichzelf aanmelden als partner. Zo wordt er betaald per conversie op basis van een afiliatelink. Naast het doorverwijzen van bezoekers van externe websites naar de eigen websites is er nog een reden waarom sommige websites gebruik maken van affiliate partners. Een hoog aantal affiliate partners levert namelijk een groot aantal backlinks op. Dit kan bijdragen aan de websiteautoriteit en daarmee de organische vindbaarheid vergroten.

Affiliate marketing voorbeeld

Voorbeelden van affiliate marketing zijn bijvoorbeeld blogwebsites waarin producten aangeraden worden. Websitebezoekers die een blog lezen kunnen de aangeraden producten direct bestellen middels een afiliatelink in de tekst. Wanneer gebruikers die zijn binnengekomen zijn door deze link afrekenen, dan levert dit de blogwebsite een vergoeding op. Andere websites welke vaak gebruikmaken van affiliatepartners zijn vergelijkingswebsites of review-websites. De consumentenbond is hier een goed voorbeeld van. Op de website van de consumentenbond kunnen gebruikers geteste producten bekijken en vergelijken. Wanneer gebruikers via deze website naar een website navigeren waarop de vergeleken producten worden aangeboden, zal de consumentenbond een commissie verdienen als de bezoeker daadwerkelijk een aankoop doet.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Affiliate marketing?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Affiliate marketing.

Kom in contact