Alle begrippen

Betekenis: Backlinks

Een backlink is een link van een externe website naar je eigen website. Dit kan een link zijn in de tekst op een pagina, Een link op een partnerpagina, een link achter een afbeelding of een verwijzing in de footer. Het zoekmachine algoritme gebruikt onder andere het aantal backlinks om posities te bepalen. Ook de kwaliteit van de backlinks is belangrijk.

 

Backlinks zorgen voor organische vindbaarheid

Het Google Algoritme bepaalt welke websites bovenaan in de organische zoekresultaten verschijnen. Er zijn veel factoren die hierop van invloed zijn. Eén van de belangrijkste factoren is de kwaliteit en kwantiteit van het aantal backlinks. Het algoritme van Google houdt bij welke domeinen naar jouw website verwijzen. Een website waar veel naar wordt verwezen wordt door het Google Algoritme gezien als een autoritaire site. Immers; zonder bekendheid of expertise zal er weinig naar je worden verwezen. Doordat het juiste aantal backlinks van goede kwaliteit de domein autoriteit verhogen, zal je website vaker hoog in de zoekmachine verschijnen op relevante zoekopdrachten.

Het backlinkprofiel verbeteren

Het verbeteren van het backlinkprofiel zal je dus helpen om beter organisch vindbaar te zijn in zoekmachines. Hiervoor is het van belang dat je nieuwe backlinks krijgt. Door goede content te schrijven zullen andere websites naar je gaan linken. Op deze manier groeit je backlinkprofiel op een natuurlijke manier. Er zijn ook methodes om de groei van je backlinkprofiel iets sneller te laten verlopen. Dit wordt linkbuilding genoemd, waarbij backlinks tussen websites worden uitgeruild of ingekocht. Het is hierbij belangrijk dat erop toegezien wordt dat het backlinkprofiel de juiste verhoudingen aanneemt. Dit betekent dat de backlinks een goede afwisseling vormen tussen hoogwaardige links van andere domeinen met veel autoriteit, en minder hoogwaardige links. Ook de snelheid waarmee het linkprofiel groeit heeft in de ideale situatie een natuurlijk verloop. Systematisch en consistent nieuwe verwijzingen naar je website hebben dus een beter effect dan een explosieve en snelle groei.

Backlinks analyseren

In tegenstelling tot Google pagespeed voor inzicht in de websitesnelheid, biedt google geen tool om de websiteautoriteit te checken. Wel zijn verschillende tools om backlinks te monitoren en te analyseren. Enkele voorbeelden zijn:

Semrush
Ahrefs
Majestic
Link Assistent
Linkody

Deze zogenoemde “backlink tracker” tools geven een score aan je website op basis van het aantal backlinks. Deze score wordt de DA (Domain Authority) of DR (Domain Rating) genoemd. Het met elkaar vergelijken van scores uit verschillende tools heeft geen zin, omdat verschillende tools verschillende algoritmes gebruiken om tot een score te komen. Wil je dus iets zeggen over het backlinkprofiel van je website in verhouding tot een andere website, dan is het beter om daarvoor één tool te gebruiken.

Backlinks betekenis

Wat zijn betekenisvolle backlinks?

Een goede backlink is een link met een hoge linkwaarde. Dit betekent concreet een aantal dingen. Allereerst moet de website die naar jouw website verwijst relevant zijn. Het onderwerp of aanbod van de website moet voor een groot deel overeenkomen met het onderwerp of aanbod op jouw website. Vervolgens kun je onderscheid maken in backlinks van domeinen met hoge autoriteit en domeinen met minder hoge autoriteit. Links van domeinen met een hoge autoriteit hebben meer linkwaarde. Daarnaast is ook de plaats van de link belangrijk. Een link in een tekst, footer of header zal meer linkwaarde hebben dan een link op een partnerpagina waarop tientallen links staan. Ten slotte geven niet alle links op het internet linkwaarde door. Sommige links worden in het HTML script van websites verzien van een “rel=nofollow”- tag. Dit wordt bijvoorbeeld vaak automatisch toegepast bij fora waarop gebruikers zelf reacties kunnen plaatsen. Deze links geven geen linkwaarde door. Follow links zijn gewone links zonder nofollow tag. Deze links dragen bij aan de autoriteit van je website.

Verwijzende domeinen

Wanneer je bezig gaat met het verbeteren van je backlinkprofiel, is het ook belangrijk om te letten op het aantal verwijzende domeinen. Een goed backlinkprofiel heeft niet te veel backlinks in verhouding tot het aantal verwijzende domeinen. Onder SEO specialisten wordt er veel gesproken over wat de ideale verhouding is. Hier is geen exact antwoord op, maar wij raden aan om een hoog aantal backlinks per verwijzend domein te vermijden. Een gemiddeld aantal links per domein van 1 tot 3 is ideaal. De toegevoegde waarde van meer links per domein is beperkt. Zoals genoemd is ook de domeinautoriteit van het verwijzende domein een belangrijke factor voor de effectiviteit van de backlinks!

backlinks voorbeeld
Ik ga mijn backlinkprofiel verbeteren, wanneer merk ik verschil?

Wanneer je bezig gaat met linkbuilding kun je vast niet wachten tot je resultaat ziet. Of -en wanneer je resultaat ziet, hangt met name af van de kwaliteit van je backlinks en de concurrentie. Ook kan het resultaat verschillen van de pagina’s die je in de gaten houdt. Krijg je veel backlinks op je homepage binnen, dan zal dit ook de score van andere pagina’s verbeteren. Daarnaast is de verhouding in ankerteksten van invloed voor de effectiviteit van je backlinks. Zijn je links van hoge kwaliteit, dan zul je na enkele dagen tot enkele weken je domein autoriteit al zien toenemen. Dit betekent niet automatisch dat je posities ook flink zullen stijgen. Als je on page SEO of technische SEO geoptimaliseerd optimalisaties nodig heeft, zal het verbeteren van het backlinkprofiel minder invloed hebben op je resultaten.

Andere vormen van zoekmachine optimalisatie

Naast het uitbreiden van het aantal backlinks zijn er een aantal andere zaken die je kan doen om je website beter te optimaliseren. Backlinks worden externe links genoemd omdat deze van een ander domein komen. Maar naast externe links zijn interne links ook belangrijk voor de vindbaarheid van je pagina’s. Interne links zorgen er voor dat je pagina’s beter geïndexeerd kunnen worden en daardoor beter gevonden worden. Er zijn daarnaast nog talloze andere vormen van technische optimalisaties en on page optimalisaties. Denk aan het optimaliseren van je header tags, het verbeteren van je page speed, het verbeteren van je url-structuur en het verbeteren de kwaliteit van je content. Om je posities in Google écht te laten groeien moeten alle onderdelen van je website worden geoptimaliseerd. Met alleen het uitbreiden van het aantal backlinks redt je het dus niet!

 

 

Profielfoto Olaf

Meer weten over Backlinks?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Backlinks.

Kom in contact