Alle begrippen

Betekenis: CPA

CPA is een afkorting voor de term ‘Cost Per Action’. Dit is een afrekenmodel voor online adverteren waarbij er betaald wordt wanneer bezoekers een actie uitvoeren die aansluit op de advertentie.

 

De betekenis van CPA

CPA (cost per action) is een afrekenmodel voor online advertenties binnen Google Ads. Bij het uitrekenen van de CPA zorg je ervoor dat de kosten van een advertentie worden verrekend tegen het aantal gebruikers dat een bepaalde actie uitvoert, en binnenkomt via de advertentie. De actie die gebruikers moeten uitvoeren kan een afgeronde verkoop zijn, maar ook een soft conversie zoals het invullen van een contactformulier.

Gemiddelde ‘Cost Per Action’

De CPA zal niet voor elke campagne hetzelfde zijn. Ook binnen een campagne kan de CPA verschillen per dag. Dit heeft onder andere te maken met de kwaliteitsscore van je advertenties en met het feit dat vraag en aanbod dynamisch zijn. Daarom wordt vaak de gemiddelde CPA berekend. De gemiddelde kosten per actie worden berekend door de totale kosten van de klikken te delen door het totale aantal conversies. Het beoordelen van advertenties op basis van dit kengetal heeft pas zin wanneer er een tiental conversies heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld de aanvraag van offerte’s.

Wanneer is de CPA belangrijk

Conversie is voor veel organisaties de belangrijkste indicator voor succes. De CPA is een financiële statistiek die wordt gebruikt om de impact van marketingcampagnes op de inkomsten te berekenen. Voor commerciële e-commercebedrijven is de CPA daarom een belangrijke term. De CPA wordt niet uitsluitend in Google Ads gebruikt. De volgende betaalde marketingmethoden maken ook wel eens gebruik van de CPA als beoordelingsfactor:

De CPA kan zelfs gebruikt worden om de kosten van SEO-investeringen uit te drukken, relatief aan de conversie. In plaats van de advertentiekosten worden dan de overheadkosten (zoals content creatie) gebruikt om de CPA te berekenen.

Doel CPA biedingen

 Google Ads geeft gebruikers de mogelijkheid om de ‘doel-CPA’ in te stellen. Dat is het bedrag dat je kan instellen als gewenste gemiddelde CPA. Door een lage doel-CPA in te stellen, worden er zo veel mogelijk conversies gegenereerd met een beperkt budget. Een hogere CPA zal je wat meer conversies opleveren. Echter zal hierop dan wat minder marge worden gemaakt. Doel CPA is een nuttige biedstrategie voor ontnemingen die geen duidelijke conversiewaarde hebben. Bijvoorbeeld wanneer je belangrijkste conversie een offerteaanvraag is. In deze situatie is aan de potentiele klant niet direct een opbrengt toe te schrijven. Voor webshops die juist met directe betalingen werken is de CPC een meer gebruikt kengetal.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Cost per action (CPA)?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Cost per action (CPA).

Kom in contact