Alle begrippen

Betekenis: Indexering

Webpagina’s worden geïndexeerd door de Crawlers van Google. Wanneer pagina’s geïndexeerd zijn kan de zoekmachine bepalen of een pagina relevant is als oplossing op bepaalde zoektermen.

Websites laten indexeren in Google

Het kan best lang duren voordat een website geïndexeerd is. Om dit te versnellen, kun je een indexatieverzoek indienen in Google Search Console. Nadat je een indexatieverzoek hebt ingediend,  duurt het doorgaans één of enkele dagen voordat je pagina geïndexeerd is. Dien je geen indexatieverzoek in? Ook dan worden je pagina’s vanzelf geïndexeerd. Het kan dan wel enkele dagen duren. Een goede XML-sitemap helpt voor een goede en snelle indexatie van je website.

Waarom worden mijn pagina’s niet geïndexeerd?

Wordt je website niet geïndexeerd? Dan kan dit een aantal redenen hebben.

  • Je pagina is te nieuw. Het kan zijn dat de crawlers van Google nog geen tijd heeft gehad om je nieuwe pagina’s te crawlen. Afwachten is hier de oplossing!
  • Je pagina voldoet niet aan de richtlijnen voor indexatie. Websites die bijvoorbeeld content kopiëren
  • Pagina’s zijn verhuisd naar een andere URL. Gebruik in dit geval 301-redirects om de indexatieproblemen op te lossen.

Crawlen en indexeren

Zoekmachines speuren het complete internet af naar websites met zogenoemde crawlers. Alle pagina’s die de crawlers tegenkomen worden in een database geplaatst. Op het moment dat iemand een zoekopdracht invoert creëert google een lijst met pagina’s die antwoord kunnen geven op de zoekvraag. Maar hoe komt tot stand welke pagina’s google als antwoord op een zoekopdracht aandraagt? Hier gaat namelijk een boel aan vooraf. Het gehele proces ziet er als volgt uit:

  1. Crawlen: Het zoeken naar nieuwe of geüpdatet content op het internet. De crawlers van google wordt Googlebot genoemd. Crawlers zorgen dat pagina’s vervolgens geïndexeerd worden.
  2. Indexeren: Dit is het archiveren en ordenen van de gevonden content. De gevonden pagina’s worden opgeslagen in een grote database. Dit heet ook wel de zoekindex
  3. Rangschikken: Google koppelt de gevonden pagina’s aan termen. Zoekt iemand op een bepaalde term, dan heeft het algoritme van Google al bepaald welke websites het beste bij de zoekterm passen. Het rangschikken van pagina’s op basis van zoektermen is een voortdurend proces. Hierdoor kunnen posities in de SERP met regelmaat verwijderen.

Wordt je pagina dus niet geïndexeerd, dan is het niet mogelijk dat deze in de zoekresultaten zal verschijnen. Wanneer je geen indexatie aanvraag zullen pagina’s automatisch gecrawld worden na enige tijd. Wil je er zeker van zijn dat al je pagina’s geïndexeerd zijn, controleer dit dan in Google Search Console.

 

Profielfoto Olaf

Meer weten over Indexering?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Indexering.

Kom in contact