Alle begrippen

Betekenis: Permalinks

Een van de uitdagingen voor online marketeers is ervoor zorgen dat content gemakkelijk vindbaar en toegankelijk is voor gebruikers. Wanneer een blogpost of artikel is geschreven en gepubliceerd wilt u dat gebruikers hier gemakkelijk toegang tot hebben. Hier komt het begrip “permalink” om de hoek kijken.

De betekenis van een permalink

Een permalink is een permanente URL of link die verwijst naar een specifieke pagina op uw website. Het is een unieke identificatie die ervoor zorgt dat de pagina altijd op dezelfde locatie op uw website blijft, zelfs als u de inhoud ervan wijzigt of verplaatst. Het gebruik van permalinks is erg belangrijk voor zoekmachine optimalisatie. Een permalink zorgt ervoor dat uw pagina’s gemakkelijker kunnen worden gevonden en geïndexeerd door zoekmachines zoals google. Daarnaast is het makkelijk voor gebruikers die willen linken naar uw pagina’s en het willen delen op social media. Kortom zijn permalinks er om te helpen met het toegankelijk en vindbaar maken van content op het internet.

Het verschil tussen een hyperlink en permalink

Een hyperlink, ook wel een link genoemd, kun je aanklikken waardoor u van de ene webpagina naar een andere webpagina verwezen wordt. Een permalink is een URL in een content management systeem (CMS) zoals WordPress die bedoeld is als permanente locatie voor een stuk content zoals een blog bijvoorbeeld. Dus in tegenstelling tot hyperlinks, die soms kunnen veranderen als de inhoud van pagina’s wordt gewijzigd, blijft de permalink hetzelfde en blijft het verwijzen naar dezelfde specifieke pagina of inhoud, zelfs als deze wordt verplaatst of hernoemd. Permalinks zijn niet helemaal “permanent”. Ze kunnen namelijk veranderd worden met redirects of ze kunnen een foutmelding geven als de inhoud is verwijderd. Kortom, hyperlinks zijn links die gebruikt worden om te navigeren, terwijl permalinks specifieke locaties aanduiden voor permanente referentie.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Permalinks?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Permalinks.

Kom in contact