Alle begrippen

Betekenis: Schema markup

Schema markup, ook bekend als structured data, is een code die je op je website kunt plaatsen om zoekmachines te helpen meer informatieve resultaten voor gebruikers te leveren. Het werkt als een woordenboek of een gids voor zoekmachines, die expliciet uitlegt wat de data op een webpagina betekent. Door schema markup te gebruiken, kunnen webmasters specifieke informatie over bijvoorbeeld evenementen, recepten, personen, producten, en bedrijven markeren, zodat zoekmachines dit kunnen gebruiken om rijke snippets te creëren in zoekresultaten, wat de zichtbaarheid en de click-through-rates kan verbeteren.

De impact van schema markup op SEO

Het implementeren van schema markup kan een significant effect hebben op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines als Google geven de voorkeur aan websites die hun data structureren omdat het hen helpt de inhoud beter te indexeren en te begrijpen. Dit kan leiden tot een betere plaatsing in zoekresultaten. Bovendien kunnen rich snippets die door schema markup worden gegenereerd, een website helpen opvallen in de SERPs (Search Engine Results Pages), waardoor de kans groter wordt dat gebruikers erop klikken. Het consequent toepassen van schema kan ook bijdragen aan de geloofwaardigheid en autoriteit van een site.

Best practices voor het gebruiken van schema markup

Bij het implementeren van schema markup is het belangrijk om best practices te volgen om de meest effectieve resultaten te behalen. Ten eerste moet je zorgvuldig de meest relevante schema’s kiezen die overeenkomen met de inhoud van je pagina. Gebruik de Google Structured Data Testing Tool om je markup te testen en te verifiëren dat deze correct is geïmplementeerd. Zorg er ook voor dat je de schema’s up-to-date houdt met de meest recente informatie en regelmatig je pagina’s controleert op fouten. Door deze best practices te volgen, kun je ervoor zorgen dat je schema markup optimaal bijdraagt aan je SEO-inspanningen en de algehele gebruikerservaring op je website verbetert.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Schema markup?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Schema markup.

Kom in contact