Alle begrippen

Betekenis: structured data

Structured data wordt gebruikt om zoekmachines te voorzien van extra informatie over content. Structured data werkt voor gegevens die een gestandaardiseerde indeling hebben. Door de gedefinieerde structuur van  de gegevens, kunnen zoekmachines de data gebruiken voor rich snippets.

De betekenis van structured data

Structured data is bedoeld om zoekmachines extra informatie te geven over content op je website. Dit wordt gedaan door het toevoegen van een stukje tekst aan de broncode. Hierdoor weten zoekmachines wat er bedoeld wordt met bepaalde contentdelen op je website. Dit wordt gebruikt om extensies toe te voegen aan de organische resultaten in de zoekresultatenpagina. Het gebruik van structured betekent echter niet automatisch dat een pagina rich snippets zal krijgen op bepaalde zoekopdrachten. Hiervoor moeten de zoekmachine optimalisaties dusdanig op orde zijn dat je pagina bovenaan scoort in de SERP. Ook moeten Google ‘s richtlijnen voor structured data zorgvuldig worden opgevolgd.

Structured data voor SEO

Wanneer schema’s correct worden geïmplementeerd kan dit een positieve invloed hebben op de zichtbaarheid van je website in de SERP.  Op basis van de schema’s kunnen zoekmachines rich snippets gaan vertonen. Hierdoor vallen je snippets meer op. Denk bijvoorbeeld aan tabellen, FAQ’s of lijsten.

Hier zijn de meest gebruikte mogelijkheden van structured data in de SERP:

  • Breadcrumbs
  • Artikels
  • FAQ’s
  • How-to
  • Lokale bedrijfsinformatie
  • Q&A
  • Reviews

Naast de bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer elementen die met structured data kunnen worden geïmplementeerd. Wanneer het lukt om rich snipepts te krijgen in de zoekresultatenpagina heeft dit een groot voordeel: Je organische resultaten met extensies vallen meer op en hebben een hogere doorklikratio.

Tools voor het opmaken van gemarkeerde data

De kans op rich snippets kan worden vergroot door het gebruik van structured data. Dit werkt dooreen stukje code in het HTML-script van je website. Gelukkig hoef je dit stukje code niet zelf te maken. Er zijn een aantal tools die je helpen om structured data voor je eigen website te implementeren. Schema.org is een voorbeeld van zo’n tool. Hierin kun je vinden hoe verschillende structured data schema’s eruit zien. Bijvoorbeeld, je wil breadcrumbs toevoegen aan jouw snippets. In Schema.org kun je dan vinden hoe de code voor breadcrumbing eruit moet zien. Vervolgens kun je deze code kopiëren en toepassen op jouw eigen website door deze te kopiëren in een HTML blok, of door gebruik te maken van een structured data plugin.

Structured data implementeren

Wanneer je structured data gaat implementeren zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Eén van de eisen is dat je alleen unieke content mag markeren. De tekst, tabel of afbeelding die je wil markeren mag dus alleen op jouw website te vinden zijn. Er mag ook geen irrelevante of misleidende content als structured data worden ingevoerd. Daarom moet de content die je wil markeren ook op de pagina zelf zichtbaar zijn. Het is dus niet zo dat data die je wil markeren altijd wordt overgenomen door het zoekmachine algoritme. Om te controleren of de gemarkeerde data op juiste wijze is ingevoerd kun je Google’s eigen testtool voor structured data gebruiken. Na het invoeren van gemarkeerde gegevens kan het een tijdje duren voordat deze als snippet extensies zichtbaar worden.

Verschillende opmaaktalen voor gemarkeerde gegevens

Structured data kan worden geïmplementeerd volgens verschillende opmaaktalen. RDFa, Microdata en JSON-LD zijn de drie reguliere opmaakvormen.  Tools die suggesties geven voor structured data zullen de optie geven uit deze drie type opmaaktalen. JSON-LD is de meest recente en opmaaktaal. Het gebruik van deze opmaak wordt door Google zelf aanbevolen. Dat komt omdat gemarkeerde gegevens in JSON-LD losstaan van de rest van het HTML script. De gemarkeerde gegevens kunnen worden opgenomen in een eigen script in de broncode. Hierdoor is het gebruik van dit format relatief ongevoelig voor fouten.

Andere manieren om je zichtbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren

Structured data kan een goede manier zijn om de snippets van jouw website beter te laten opvallen in de zoekresultaten. Het verkrijgen van rich doormiddel van structured data zijn niet de enige manier om je website zich te laten onderscheiden van andere resultaten. Featured snippets (oftewel uitgelichte snippets) laten je website ook meer opvallen. Deze kun je echter niet forceren door gestructureerde gegevens in te voeren. Hiervoor moet je op de eerste positie in Google komen te staan. Wel kun je meer zichtbaarheid op bepaalde zoektermen forceren doormiddel van lokale SEO. Door op de juiste manier gebruik te maken van Google Mijn Bedrijf zullen je snippets eerder verschijnen voor relevante lokale zomerdrachten. Ook kun je op deze manier de zoekmachinegebruiker van meer informatie voorzien op de zoekresultatenpagina.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Structured data?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Structured data.

Kom in contact