SERP staat voor Search Engine Result Page. SERP betekent dus zoekresultatenpagina. E-commercebedrijven hebben als doel om de zichtbaarheid van in de SERP te verhogen. Dat kan op verschillende manieren en wordt ook wel zoekmachinemarketing genoemd.
In de zoekresultaatpagina van Google veel verschillende informatie worden weergeven. Denk aan de standaard resultaten, afbeeldingen, kaarten, shopping advertenties of gerelateerde zoekopdrachten met links naar bijpassende pagina’s. Er zijn dus meerdere manieren waarop websites zichtbaar kunnen zijn in de SERP. Om de zichtbaarheid in de SERP te vergroten kun je denken aan het uitbreiden van je zoekmachine advertenties, of aan zoekmachine optimalisatie.
De zoekresultatenpagina bestaat kortweg uit twee soorten resultaten:
De totstandkoming van de SERP wordt bepaald door het algoritme van de betreffende zoekmachine. Allereerst bepaald het algoritme de intentie van de zoekopdracht. De samenstelling van de SERP hangt samen met de vraag wat voor type zoekopdracht er wordt uitgevoerd. Een informatieve zoekvraag, een commerciële zoekvraag of een branded zoekopdracht. Wanneer er een commerciële zoekopdracht wordt ingevoerd is de kans groot dat er advertenties worden vertoond.
Voert een gebruiker een commerciële zoekopdracht in, kunnen er maximaal vier zoekadvertenties in worden weergeven. De positionering van deze advertenties wordt bepaald door een aantal factoren:
Wordt er gezocht naar specifieke producten? Dan kunnen er ook Google Shopping advertenties worden getoond. Deze verschijnen boven de tekst advertenties. Voor advertenties geldt vaak dat de hoogste bieder de hoogste posities toegewezen krijgt. Toch gaat deze vlieger niet altijd op. zoals je ziet is ook de relevantie van de advertentie en de kwaliteitscore van belang. Dit hangt onder andere samen met de kwaliteit van de achterliggende website.
De manier waarop organische resultaten tot stand komen in de SERP is erg complex. Dit heeft namelijk met veel factoren te maken en is lastig te beïnvloeden. Zeker op korte termijn is er vaak weinig aan de organische ranking te veranderen. Zoekmachine optimalisatie wordt daarom gezien als een lange termijn discipline. Enkele factoren die bepalend zijn voor de ranking van organische resultaten zijn:
Zo zijn er nog een aantal factoren die een rol spelen in de organische ranking. Kortweg kun je zeggen dat on-page en off-page optimalisaties op orde moeten zijn om goede posities te behalen in de organische resultaten. Lukt het je om de hoogste positie in de organische resultaten te behalen? Dan is het soms mogelijk om je website nóg beter te laten opvallen door rich snippets of featured snippets.
Er is vaak onderzoek gedaan door verschillende instanties naar de manier waarop de SERP wordt gebruikt. Advanced Web Ranking heeft vastgesteld dat ongeveer 26% van de gebruikers op het eerste organische resultaat in Google klikt. Het doorklikpercentage wordt lager naarmate je door de SERP scrolt:
In de bovenstaande afbeelding zie je dat het doorklikratio stijgt naarmate hogere posities behaald worden in de organische resultaten van Google. Uit onderzoek kan het volgende worden geconcludeerd:
De resultaten verschillen een beetje per onderzoek. Het doorklikratio is onder andere afhankelijk van de aard van de zoekterm. Dit is namelijk bepalend voor de advertenties die worden weergeven. Grofweg komt het beeld wel altijd op hetzelfde neer: Het doorklikratio neemt sterk af naarmate men lager rankt in de SERP.
Het verbeteren van zichtbaarheid in de SERP kan dus op twee manieren. Door betaalde advertenties te maken, te analyseren en te optimaliseren zal je website veel vertoningen krijgen in de betaalde resultaten. Door aan de slag te gaan met zoekmachineoptimalisatie zal de zichtbaarheid van je website in de organische resultaten verbeteren. De meeste mensen klikken op een van de bovenste resultaten in de SERP. Daarom is het voor commerciële organisaties van belang om op een hoge positie zichtbaar te zijn.
Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over SERP.