Alle begrippen

Betekenis: Smart Shopping

Smart shopping is een campagnetype van Google Ads. Hiermee kunnen adverteerders hun advertenties op een intelligente manier op verschillende kanalen en platforms zoals Google, YouTube en Google Display Network adverteren.

Hoe werkt Smart Shopping

Smart Shopping gebruikt machine learning technologie om advertenties te optimaliseren en de ROI van advertentiecampagnes te verbeteren. Om te beginnen met Smart Shopping, moeten adverteerders een productfeed maken met informatie over de producten die ze willen adverteren. Deze productfeed bevat informatie zoals productnamen, beschrijvingen, afbeeldingen, prijzen en beschikbaarheid. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om advertenties te maken die worden weergegeven aan potentiële klanten die zoeken naar gerelateerde producten. Wanneer een advertentie wordt weergegeven aan een potentiële klant, gebruikt Smart Shopping machine learning-algoritmen om te bepalen welke advertentie het meest waarschijnlijk tot een conversie zal leiden. Deze algoritmen houden rekening met verschillende factoren, zoals de zoekopdracht van de gebruiker in een zoekmachine, de kenmerken van het product en de prestaties van vergelijkbare advertenties in het verleden. Tot slot maakt Smart Shopping gebruik van geautomatiseerde biedstrategieën om de beste biedingen te bepalen voor elke advertentie.

Voor- en nadelen van Smart Shopping

De tool gebruikt dus machine learning en geautomatiseerde biedstrategieën om advertenties te optimaliseren en de ROI van advertentiecampagnes te verbeteren. Smart Shopping is dus een krachtige tool voor adverteerders om op een slimme manier te adverteren op verschillende kanalen en platforms. Maar zoals elke andere marketingtool zijn er voor- en nadelen. Het voordeel van een Smart Shopping campagne is dat je relatief weinig kennis nodig hebt van SEA en Google Ads. Dit betekent ook dat Smart Shopping campagnes je een hoop tijd schelen want ze optimaliseren vanzelf. Daarnaast zie je in veel gevallen dat ze meer kliks en conversies opleverden maar ook iets meer kosten en lagere ROAS. Het voordeel is dus dat alles geautomatiseerd is maar dit is ook gelijk het nadeel. Hierdoor kun je geen zoekwoorden uitsluiten, het risico hiervan is dat een deel van je dagbudget wordt uitgegeven wordt aan irrelevante zoekopdrachten. Daarnaast heb je beperkte controle over biedingen en targeting. Doordat Smart Shopping gebruik maakt van geautomatiseerde biedstrategieën en targeting-algoritmen hebben adverteerders minder controle over het bieden en het selecteren van doelgroepen voor hun advertenties.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Smart Shopping?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Smart Shopping.

Kom in contact