Alle begrippen

Betekenis: Roas

ROAS betekent ‘Return On Ad Spend’.  Dit is een belangrijke prestatie indicator voor online advertenties. De ROAS verwijst naar de omzet die wordt veroorzaakt door iedere geïnvesteerde euro in een advertentiecampagne. Er zijn veel verschillende factoren van invloed op de opbrengst uit campagnes. Factoren met betrekking tot de advertenties zelf, maar ook met betrekking tot de website.

De betekenis van ROAS

De ROAS (return on advertising spendings) is een methode om de effectiviteit van een advertentiecampagne te bepalen. In tegenstelling tot de ROI welke wordt berekend op basis van de winst en kosten van een bedrijf, heeft de ROAS specifiek betrekking tot de opbrengst en uitgaven uit advertenties. Door de ROAS te bepalen kunnen de kosten en baten van een advertentiecampagne worden samengevat en beoordeeld.

De ROAS geeft dus nog geen indicatie van de winst over verkochte goederen verrekend tegen de advertentiekosten. Hiervoor moet de nettowinst van de campagneopbrengst verrekend worden met de advertentiekosten.

Hoe bereken je de ROAS

De ROAS kan worden berekend aan de hand van de volgende formule:
ROAS = (omzet uit advertenties / kosten van advertenties) x 100. Stel: een campagne kost €1.000. De opbrengst uit de campagne is €4.000, dan is de ROAS 4:1. Dit betekent dat elke euro die geïnvesteerd wordt in  de advertentiecampagne 4 euro oplevert.

Wat een goede ROAS is ligt aan de branche. Vaak wordt aangenomen dat de gemiddelde ROAS over Google Ads rond de 4.5 ligt.

Andere prestatie indicatoren

De ROAS is een methode om je Google Ads campagnes of Facebook campagnes op te beoordelen. Soms is dit echter niet de beste beoordelingsmethode. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een campagne uitsluiten het verhogen van de brand awareness als doel heeft, of dat je campagne geen winstoogmerk heeft. Er zijn meerdere andere key performance indicators voor advertenties:

Afhankelijk van het doel van je advertentie en de branche waarin je opereert is het soms beter om je advertenties op een van de bovenstaande indicatoren te beoordelen. Idealiter worden alle prestatie indicatoren van advertenties nauwlettend in de gaten gehouden.

Het rendement op je advertenties verhogen

Hoewel de ROAS dus niet de enige prestatie indicator is voor advertenties, is het wel een veelzeggende waarde over de effectiviteit van een campagne. Marketeers zullen daarom een zo hoog mogelijke waarde nastreven. Om de ROAS te verbeteren kun je een aantal dingen doen:

  • Verhoog de gegenereerde omzet uit advertenties terwijl je de advertentiekosten stabiel houdt.
  • Verlaag de kosten van de advertenties met behoud van de inkomsten.
  • Verhoog de omzet uit advertenties terwijl je de advertentiekosten verlaagd.

Bovenstaande punten geven aan dat de hoogte van de ROAS rechtstreeks afhankelijk is van de opbrengsten uit de advertenties. De advertentie op zich is niet de enige factor die bepalend is voor de opbrengst op de website. Om het rendement op je advertenties te verbeteren is het daarom belangrijk om naast de advertenties ook de website zelf te onderzoeken. Dat komt neer op een gedeelte conversie optimalisatie. Denk aan de volgende zaken:

  • Is de website snel genoeg?
  • Biedt de website genoeg betalingsmogelijkheden?
  • Is de website gebruiksvriendelijk?
  • Maakt de website gebruik van overtuigingskracht?
  • Zijn de CTA knoppen duidelijk zichtbaar?
  • Sluit de inhoud van de pagina aan bij de intentie van de bezoeker?

Een geoptimaliseerde landingspagina is de basis voor een hoog rendement uit online advertenties. Daarnaast kan natuurlijk ook de effectiviteit van de advertenties zelf worden onderzocht. De kwaliteitsscore van zoekmachine advertenties is namelijk eveneens afhankelijk van veel verschillende factoren afhankelijk. Wil je meer weten over zoekmachine adverteren of wil je met een specialist sparren over verbetermogelijkheden? Bezoek dan eens onze dienstenpagina’s of neem contact op!

Profielfoto Olaf

Meer weten over ROAS?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over ROAS.

Kom in contact