Alle begrippen

Betekenis: Sitemap

Een sitemap is een bestand waarin een overszicht van alle pagina’s en links op een website inzichtelijk zijn. Er zijn twee soorten sitemaps: Sitemaps voor bezoekers en sitemaps voor zoekmachines.

De betekenis van een sitemap

Een sitemap is een pagina met daarop een overzicht van alle pagina’s die op een website te vinden zijn. Er zijn twee soorten sitemaps:

  • HTML sitemap

Een HTML sitemap is een sitemap bedoel voor bezoekers. Deze fungeert als een soort zoekpagina, zodat bezoekers alle pagina’s op een website kunnen vinden.  Een link naar een HTML-sitemap wordt wel eens in de footer geplaatst.

  • XML sitemap

Een XML sitemap is een sitemap voor zoekmachines. Dit helpt zoekmachines namelijk met het indexeren van je pagina’s. Vooral wanneer je website een uitgebreide structuur met veel verdiepende pagina’s heeft, zoals product pagina’s en categoriepagina’s, helpt een XML-sitemap zoekmachines om prioriteit te geven aan je URL’s. Sitemaps in XML worden weergeven als platte tekst.

Een XML sitemap maken en indienen

Een XML-sitemap is belangrijk voor de indexatie van je website. Logisch dat je een sitemap wilt maken als je er nog geen hebt. De meeste CMS systemen genereren automatisch een XML-sitemap. Of jouw website wel of geen sitemap heeft, kun je controleren door te zoeken op het volgende:

jouwdomeinnaam/sitemap.xml

Heb je geen sitemap, dan kun dit met een plug-in vaak eenvoudig regelen. Voor WordPress-websites kan dit bijvoorbeeld gedaan worden met de bekende YOAST plug-in.

Wanneer je de XML-sitemap geregeld hebt, kun je Google hiervan op de hoogte brengen. Het indienen van een sitemap kun je doen via Google Search Console. Ga naar het tab Sitemaps, kopieer de URL waaronder jouw sitemap te vinden is en verstuur deze eenvoudigweg naar Google!

Profielfoto Olaf

Meer weten over Sitemap?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Sitemap.

Kom in contact