Alle begrippen

Betekenis: 404-pagina

Een 404-pagina is een foutmeldingspagina die wordt weergegeven wanneer een bezoeker probeert toegang te krijgen tot een webpagina die niet bestaat op de server. Dit kan gebeuren als de pagina is verwijderd, de URL is veranderd zonder een doorverwijzing, of als de bezoeker een verkeerd adres intypt. Een effectieve 404-pagina informeert de gebruiker dat de gezochte inhoud niet beschikbaar is, maar doet dit op een manier die behulpzaam en idealiter, enigszins vermakelijk is, om frustratie te minimaliseren en de gebruiker een weg voorwaarts te bieden.

Een effectieve 404-pagina ontwerpen

Een goed ontworpen 404-pagina is cruciaal voor het behouden van een goede gebruikerservaring, zelfs wanneer bezoekers doodlopende links tegenkomen. Deze pagina’s moeten duidelijk communiceren dat de gewenste pagina niet gevonden kan worden, maar moeten ook hulpmiddelen bieden om de bezoeker terug te leiden naar nuttige inhoud. Dit kan links bevatten naar de homepage, een zoekfunctie, of populaire artikelen. Sommige websites gebruiken creatieve en humoristische ontwerpen om de frustratie van een foutmelding te verzachten. Een goed ontworpen 404-pagina kan de kans verkleinen dat bezoekers de site volledig verlaten uit frustratie.

Waarom moet je 404-pagina’s zo snel mogelijk oplossen?

Hoewel 404-fouten op zich niet direct een negatieve impact hebben op de SEO van een website, is het belangrijk om ze goed te beheren. Een overvloed aan 404-fouten kan wijzen op diepere problemen met de site-architectuur of gebroken links, wat de gebruikerservaring kan schaden en uiteindelijk de site-ranking kan beïnvloeden. Het regelmatig controleren van de website op 404-fouten met tools zoals Google Search Console is essentieel. Het is ook aan te raden om 301-redirects in te stellen voor verwijderde of verplaatste pagina’s. Dit helpt niet alleen de linkwaarde te behouden, maar zorgt er ook voor dat gebruikers en zoekmachines naar relevante inhoud worden geleid, waardoor de algehele sitegezondheid en gebruikerstevredenheid worden verbeterd.

Profielfoto Olaf

Meer weten over 404-pagina?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over 404-pagina.

Kom in contact