Alle begrippen

Betekenis: Alt-tekst

Alt-tekst staat voor alternatieve tekst, bedoeld om afbeeldingen een omschrijving te geven. Wanneer er een error ontstaat waardoor afbeeldingen niet laden krijgen gebruikers de alt-tekst te zien.

Alt-tekst voor SEO

Een alt-tekst is niet alleen bedoeld om gebruikers te vertellen wat er in een afbeelding te zien is wanneer deze niet kan laden. Ook zoekmachines gebruiken alt-teksten van afbeeldingen om een beeld te geven wat er op een afbeelding te zien is. Zoekmachines hechten waarde aan de visuele weergave van websites.  Pagina’s die relevante visuele aspecten gebruiken zullen daarom hoger gewaardeerd worden in de SERP.

Alt-tekst voor welke afbeeldingen

Alle afbeeldingen op websites hebben een bestandsnaam en een alt-tekst. Niet alleen afbeeldingen die iets toevoegen aan de content hebben een alt tekst. Ook de headerfoto, het website logo en eventuele pijltjes en buttons hebben een alt tekst. Wordt de Alt-tekst leeg gelaten? Dan kunnen zoekmachines niet goed inschatten waar de afbeelding gaat. Indien een afbeelding uitsluitend decoratief is en geen specifieke informatie bevat wordt het aangeraden om de ‘alternatieve tekst’ leeg te laten. Echter, wanneer afbeeldingen wel informatief van aard zijn is het belangrijk om de alt-teksten in te vullen. Door de alt-teksten leeg te laten kunnen zoekmachines niet goed beoordelen of jouw website gebruik maakt van ‘relevante’ afbeeldingen. De zoekmachine registreert wel afbeeldingen, maar kan niet duidelijk bepalen wat hierop te zien is en zal de afbeelding dan automatisch als ‘niet relevant’ bestempelen. Zorg daarom dat de alt teksten op jouw website ingevuld zijn en dat ze een korte beschrijving geven van de afbeeldingen. Voor de vindbaarheid van je website helpt het als de alt-teksten overeenkomen met de zoektermen waarop je pagina probeert te scoren.

alt tekst voorbeeld

Hoe voeg je een alt-tekst toe aan een afbeelding?

In de meeste CMS-systemen kun je Alt-teksten eenvoudig toevoegen. Navigeer naar het submenu media / galerij / bestanden en klik op de afbeeldingen in je mediagalerij. Hier kun je meestal de alt-teksten aanpassen. Alt-teksten zijn gekoppeld aan een afbeelding. Komt dezelfde afbeelding op verschillende pagina’s voor? Dan is de alt-tekst op alle pagina’s voor dezelfde afbeelding ook hetzelfde. Wil je gebruik maken van verschillende alt-teksten, dan zul je afbeeldingen opnieuw in moeten laden. Hieronder zie je een voorbeeld van het menu waarin de alt-tekst wordt ingevuld in WordPress.

alt tekst seo afbeelding

Alt-teksten en afbeelding namen

De alt tekst kan dus niet alleen belangrijk zijn voor een goede werking van je website, ook zoekmachines lezen de alt-teksten. Dit laatste geldt ook voor de afbeeldingnaam. Door de bestandsnaam van je afbeelding relevant te maken hebben zoekmachines naast de alt-tekst een andere indicatie wat er in een afbeelding te zien is.

 

Profielfoto Olaf

Meer weten over Alt-tekst?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Alt-tekst.

Kom in contact