Alle begrippen

Betekenis: Snippet

Een snippet is een fragment van een lange tekst die wordt gebruikt om een indruk te geven van  de gehele content. De snippet die Google weergeeft voor websites wordt ook wel de meta-tekst of meta-titel en beschrijving genoemd.

De betekenis van een snippet

Letterlijk vertaald is een snippet dus een fragment. Hier beperken wie ons tot website snippets. De snippet bestaat standaard uit een titel en omschrijving. De omschrijving wordt door de zoekmachine van Google bepaald en gepresenteerd op basis van de content die op een pagina staat. Als auteur kun je ook zelf de meta titel en meta beschrijving invullen. Dit is een suggestie; de ingevulde meta beschrijving wordt dus niet altijd overgenomen. Er kunnen drie redenen zijn waarom de zoekmachine besluit om de meta beschrijving niet over te nemen:

  1. Slecht gebruik (of misbruik van de metabeschrijving) door het niet te gebruiken om de pagina kort samen te vatten.
  2. Het gebruik van zoekopdrachten in de metabeschrijving, terwijl bijpassende content op de pagina ontbreekt.
  3. De derde reden is dat Google een zoekopdracht probeert te matchen aan de inhoud van een pagina, terwijl de zoekopdracht niet in de ingevulde metabeschrijving staat.

Het is dus belangrijk dat de meta-teksten aansluiten bij de inhoud van de pagina. Voor de organische vindbaarheid helpt het om zoektermen te verwerken in de meta-titel en beschrijving. Zo zorg je dat zoekmachines de snippet van jouw website eerder vertonen in de organische resultaten.

Snippets met extensies

Rich snippets zijn resultaten in Google welke extra informatie bevatten. Deze extra informatie kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn, snelkoppelingen naar categorieën op de website, reviews of adresgegevens. Rich snippets hebben het doel om zoekmachinegebruikers een uitgebreider beeld te geven van de inhoud van een website.

Voorbeeld van een rich snippet

Google geeft aan dat rich snippets de ranking van websites niet beïnvloeden. Wel zorgen rich snippets ervoor dat je website beter opvalt in de zoekresultaten. Met de opmaakhulp voor het structureren van data kun je een website specifieker definiëren en zaken instellen zodat de kans ontstaat dat Google rich snippets van jouw website gaat vertonen.

Featured snippets

Featured snippets zijn antwoorden op zoekvragen die Google direct aanbiedt in de zoekmachine. Om deze antwoorden te tonen selecteert het algoritme een stukje tekst van een website waaruit de zoekmachinegebruiker een antwoord min of meer kan opmaken. Ergens op je pagina moet dus een kort en bondig antwoord staan op een specifieke zoekvraag. Dit is echter nog niet genoeg. Om featured snippets te krijgen moet je website goed SEO-geoptimaliseerd zijn zodat je reeds op de hoogste organische posities in Google zichtbaar bent.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Snippet?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Snippet.

Kom in contact