Alle begrippen

Betekenis: Yoast

Yoast is een WordPress plugin die wordt gebruikt om websites te optimaliseren voor zoekmachines. De plug-in geeft mogelijkheden aan om je optimalisaties door te voeren per pagina.

De betekenis van Yoast SEO

YOAST is een WordPress plug-in voor het optimaliseren van pagina’s voor vindbaarheid in zoekmachines. Er is een gratis variant en een betaalde variant. Yoast is de meest bekende SEO-plug-in voor WordPress en staat bekend om de effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Websitebeheerders die gebruik maken van YOAST kunnen per pagina een keyword invoeren. De plug-in vertelt vervolgens in hoeverre je website geoptimaliseerd is om vindbaar te zijn op dit keyword. YOAST beperkt zich dus tot on-page vindbaarheid. Wanneer er kansen liggen op dit gebied maakt de plug-in dit inzichtelijk.

Hoe werkt Yoast SEO

Yoast analyseert de tekst op je pagina. De tekst wordt door de plugin automatisch gecontroleerd op zoekmachine vriendelijkheid. De plugin draagt mogelijkheden tot verbetering. Hieronder een voorbeeld van zaken waar YOAST zoal rekening mee houdt:

  • Is de zoekwoorddichtheid goed?
  • Wordt er gebruikgemaakt van afbeeldingen met het zoekwoord in de ALT-tekst?
  • Staat het zoekwoord in de meta titel en meta beschrijving?
  • Staat het zoekwoord in de URL?
  • Zijn er interne links gebruikt?
  • Wordt het zoekwoord gebruikt in de bovenste alinea?
  • Is de lengte van de paragrafen gebruiksvriendelijk?

Indien het antwoord op de vraag ‘ja’ is, verschijnt er een groen vinkje in het Yoast score element. Afhankelijk van het aantal eisen waaraan de pagina reeds voldoet wordt er een score gegeven van 1 tot 100. Een score van 100 weergeeft een perfect geoptimaliseerde pagina.

De mogelijkheden van Yoast

Yoast is dus een plug-in voor zoekmachine optimalisatie. Naast de het bovenstaande voorbeeld kan YOAST ook worden gebruikt om een XML-sitemap te maken. Dat is een lijst van al je pagina’s die door zoekmachines kan worden gelezen. Op deze manier kunnen zoekmachines de pagina’s beter indexeren. Ook geeft Yoast een kleine visualisatie van de snippet van je pagina en kan het ingezet worden om Structured data in te geven. De verschillende mogelijkheden maakt Yoast een van de meest gebruikte SEO-plug-ins door webbeheerders.

 

Profielfoto Olaf

Meer weten over YOAST?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over YOAST.

Kom in contact