Alle begrippen

Betekenis: Black hat SEO

Black hat SEO is een vorm van zoekmachine optimalisatie waarbij richtlijnen van zoekmachines niet worden opgevolgd. Net als White hat SEO is het doel om de organische posities te verbeteren.

De betekenis van black hat SEO

Er is sprake van black hat SEO wanneer men verboden trucs uithaalt om zoekmachines te manipuleren. Maar wat zijn dan verboden trucs? In algemene zin kun je zeggen dat ‘black hat SEO’ zoekmachine optimalisaties zijn die niet aan de richtlijnen van zoekmachines voldoen. Hier zijn een aantal activiteiten die vallen onder black hat SEO:

  • Keyword stuffing
  • Lage content kwaliteit
  • Niet-relevante links
  • Onjuist gebruik van dofollow en nofollow links

Zoekmachines worden ontwikkeld om verboden activiteiten te herkennen. Indien dit soort activiteiten in hoge mate worden geregistreerd zal dit een negatieve invloed hebben op de posities in de SERP.

De visie van Google

Google heeft als doel om met de zoekmachine resultaten weer te geven die zo relevant mogelijk zijn. Dat betekent dat de bezoeker wordt voorzien van hoge kwaliteit content die goed aansluit bij de zoekintentie. Om een goede werking van de zoekmachine te waarborgen hebben de ontwikkelaars van Google een aantal richtlijnen in het leven geroepen. Deze zogenaamde richtlijnen voor webmasters zorgen er voor dat een goede ervaring voor zoekmachinegebruikers en adverteerders wordt gewaarborgd.

Regels en richtlijnen

De richtlijnen voor webmasters bestaan uit algemene en specifieke richtlijnen. Enkele algemene richtlijnen:

  • Maak je website voor gebruikers, niet voor zoekmachines.
  • Misleid je gebruikers niet.
  • Doe geen dingen die je niet zou doen als er geen zoekmachines waren.
  • Zorg er voor dat je website opvalt door gebruikersgemak en kwaliteit.

De algemene richtlijnen maken goed duidelijk volgens welke visie Google de zoekmachine wil laten werken. Het algoritme wordt regelmatig geüpdatet om websites die voldoen aan de richtlijnen zo beter te waarderen dan websites die de richtlijnen (gedeeltelijk) schenden. Naast deze algemene richtlijnen zijn er nog een aantal specifieke richtlijnen. Daarin staan bijvoorbeeld zaken over cloaking of Doorway-pagina’s.

Het resultaat van black hat SEO

Wanneer zoekmachines in hoge mate verboden of ongewenste SEO activiteiten herkennen, dan heeft dit een negatieve invloed op de organische posities. Zo kan het problemen met indexatie opleveren, of je domeinautoriteit schaden. Worden de richtlijnen op een groot aantal pagina’s geschonden, dan kan dit ook problemen opleveren voor pagina’s die wel aan de richtlijnen voldoen. Je gehele domein wordt minder goed zichtbaar in zoekmachines. Indien Google besluit om sommige pagina’s na het crawlen niet meer te indexeren ben je helemaal niet meer vindbaar! Daarom is het bij zoekmachine optimalisatie van belang dat er zorgvuldig wordt gewerkt.

White Hat SEO vs Black Hat SEO

Een minder gebruikte term is ‘white hat SEO’. Vanzelfsprekend heeft dit betrekking tot zoekmachine optimalisaties die wel aan de richtlijnen voldoen. White hat SEO wordt door specialisten gezien als de duurzame vorm van zoekmachine optimalisaties. Het algoritme wordt immers voortdurend verbeterd waardoor deze vorm van SEO steeds meer wordt beloond. Black hat SEO wordt daarentegen steeds meer ‘afgestraft’. Waar verboden activiteiten in het verleden nog voordeel opleverden, kan dit na een aantal updates juist in het nadeel werken. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de richtlijnen voor webmasters wanneer je een website duurzaal wil laten groeien.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Black hat SEO?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Black hat SEO.

Kom in contact