Alle begrippen

Betekenis: referral marketing

Referral betekent doorverwijzing. Er is sprake van een referral wanneer bestaande klanten een organisatie aanbevelen, waardoor een derde een conversie maakt. In het Nederlands wordt dit ook wel mond tot mond-op-mond reclame genoemd. Deze vorm van marketing wordt ook online ingezet: Online referral marketing.

De betekenis van online referral

Referral marketing is dus niet per definitie iets dat online plaatsvind. Toch wordt bij e-commerce steeds meer ingezet op online verwijzingen. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van social media marketing. Een onderneming kan er bijvoorbeeld voor kiezen om ambassadeurs in te zetten via social media. In feite is influencer marketing niks anders dan het aansturen tot online verwijzingen met het oog op conversie. Ook product reviews, producttests of loyaliteitsprogramma’s kunnen leiden tot een referral. Door je klanten ambassadeur van jouw onderneming te maken zorg je er voor dat men automatisch bij jouw onderneming uitkomt op basis van aanbevelingen van een ander.

Referral marketing voorbeeld

Een referral marketing strategie is een marketingstrategie die klanten aanstuurt om het aanbod van de organisatie aan te bevelen bij vrienden, familie of kennissen. De kans dat dit gebeurt kan worden vergroot door in te zetten op een referral programma. Dit lijkt op een klantenloyaliteitsprogramma. Een loyaliteitsprogramma richt zich op het verhogen van de retentie: Het aansporen tot een vervolgaankoop bij de huidige klanten. Een referral programma heeft niet als doel om klanten een vervolgaankoop te laten doen. In plaats daarvan worden klanten aangespoord om nieuwe klanten aan te leveren.

Een voorbeeld van een referral marketing programma is het programma van Youfone. Hier krijgen bestaande klanten een éénmalige korting op de maandelijkse factuur als men een nieuwe klant aandraagt. Webshops kunnen er ook voor kiezen om klanten korting te geven op een vervolgaankoop wanneer men succesvol een nieuwe klant aandraagt.

Hoe worden verwijzingen in een referral programma geregistreerd?

Online referral programma’s maken gebruik van een referral link met een code. Deze code lijkt op een UTM code. Een bestaande klant ontvangt een link naar een converterende pagina. Wanneer een nieuwe klant via deze link een conversie maakt kan dit worden gekoppeld aan de bestaande klant die zijn persoonlijke link verstrekt heeft. Hierdoor kunnen klanten die nieuwe klanten aandragen worden beloond.

Een referral programma lijkt daarmee een beetje op affiliate marketing, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van gelijksoortige links. Het belangrijkste verschil de twee is dat affiliate marketing zich richt op externe partijen die nieuwe klanten aanleveren, terwijl referral marketing zich richt het eigen klantenbestand als middel voor nieuwe klanten.

Profielfoto Olaf

Meer weten over referral marketing?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over referral marketing.

Kom in contact