De klantreis in kaart brengen is belangrijk om te zoeken naar punten waarop jouw onderneming kan worden verbeterd. Dit kan aan de hand van een model waarin de klantreis wordt gevisualiseerd. bijvoorbeeld het AIDA model en het STDC model. Maar wat is de klantreis precies en welke stappen kunnen we onderscheiden?
De klantreis (ook wel customer journey) is de route die een klant aflegt voordat de klant je product of dienst aanschaft, van oriëntatie tot conversie. De klantreis begint bij ‘interesse’. Voor webshopbeheerders is het doel om mensen met interesse in jouw product of dienst naar jouw website te brengen. Vervolgens is het doel om de potentiële klant te laten converteren. Hiervoor is het belangrijk om de route van “oriëntatie tot aanschaf” van jouw klanten te begrijpen. Door de klantreis te volgen krijg je inzicht in de momenten waarop je bezoekers afhaken of interesse verliezen.
Er zijn verschillende modellen die de klantreis visualiseren. Avinash Kaushik, een medewerker van google visualiseert de klantreis volgens het See-Think-Do-Care model. Dit model heeft vooral betrekking op de digitale klantreis. Daarnaast bestaat er het AIDA model. Dit model bestaat al langer dan het begrip e-commerce, maar is nog steeds relevant. Beide modellen bestaan uit vier stappen.
Het AIDA model heeft net als het STDC model vier stappen.
Beide klantreis modellen erg vergelijkbaar. Het See-Tink-Do-Care model gaat uit van een potentiële klant die iets rationeler is dan het AIDA model. Speelt gevoel en emotie voor jouw product of dienst een grote rol? Dan geeft het AIDA model wellicht een betere omschrijving van de klantreis die de bezoekers op jouw website doorlopen.
De klantreis in kaart brengen is belangrijk. Heb je door hoe de klantreis voor jouw website verloopt, dan kun je vervolgens zoeken naar verbeteringen. Om de klantreis inzichtelijk te maken kun je jezelf een aantal vragen stellen:
De klantreis verbeteren levert meer conversies op. Wanneer je antwoord hebt op de bovenstaande vragen heb je een goed beeld van de klantreis die jouw bezoekers doorlopen. Door telkens stil te staan bij de ‘waarom’ achter het antwoord van deze vragen achterhaal je waarom een gedeelte van de klanten afhaakt. Om de klantreis zo goed mogelijk te verbeteren is het belangrijk dat het de bezoeker zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt om te converteren. Neem onzekerheden weg en zet in op overtuigingskracht. Denk aan reviews, afbeeldingen en sociale bewijslast: “10.000 tevreden gebruikers gingen je voor” Om onzekerheden weg te nemen kun je informatie over retourneringsvoorwaarden, levertijden en garantie duidelijk vermelden. Het gebruik van USP’s met belangrijke informatie resulteert vrijwel altijd in meer conversies.
Het verbeteren van websites draagt bij aan een een succesvolle klantreis. Conversieoptimalisatie is een belangrijke discipline om meer uit je bezoekersaantallen te halen. Immers: wanneer bezoekers een vlekkeloze ervaring opdoen op je website zullen ze eerder geneigd zijn om tot aanschaf over te gaan. Lees alles over de voordelen, prestatie indicatoren en onze aanpak op onze dienstpagina over conversieoptimalisatie.
Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Klantreis.