Alle begrippen

Betekenis: Website structuur

De websitestructuur heeft betrekking tot de manier waarop navigatie, menu’s en daaruit voortvloeiend de URL’s zijn ingesteld. Een goede websitestructuur zorgt er voor dat gebruikers makkelijk door je website kunnen navigeren en hierdoor snel kunnen vinden wat ze zoeken.

 

Waarom is de website structuur belangrijk

Een goede website structuur is niet alleen belangrijk voor gebruikers om de weg te vinden, wat het gebruikersgemak verhoogt en een positieve invloed kan hebben op het behalen van je doelen. De structuur van je website is ook belangrijk voor organische vindbaarheid. Een goede structuur van je website zorgt namelijk ook voor een betere indexatie van pagina’s. Hiervoor maak je gebruik van Tags, categorieën, breadcrumbing en interne links. Het juiste gebruik van redirects draagt ook bij aan een goede website structuur. Dit zorgt er namelijk ook voor dat problemen met duplicated content worden voorkomen en dat je website niet te rommelig wordt.

De structuur van je website bepalen

In de meeste gevallen zal een hiërarchische structuur. ofwel een piramide structuur, de meest geschikte vorm zijn. Dit houdt in dat dat categorieën zich telkens opsplitsen, waarbij de belangrijkste overkoepelende categorieën dichter bij de homepage staan. Dit zie je tevens terug in de URL structuur. Wanneer je de structuur van je website gaat bepalen of heroverwegen zijn er een aantal zaken die je kunt toepassen:

  • Gebruik algemene zoektermen voor categoriepagina’s
  • Gebruik specifiekere zoektermen voor product pagina’s of specifieke dienstpagina’s
  • Vermeldt aanverwante producten op product pagina’s
  • Gebruik tags en interne links met de juiste ankerteksten

De elementen van je website structuur

Er zijn verschillende elementen die de website structuur definiëren. Hieronder staan enkele belangrijke factoren:

URL structuur

Een goede URL structuur is een belangrijk onderdeel van een algeheel goede website structuur. Dit komt namelijk voor een groot deel overeen: Is je URL structuur niet overzichtelijk, dan zijn je categorie indelingen dat waarschijnlijk ook niet. Een goede URL structuur is tevens een belangrijke factor voor zoekmachine optimalisatie.

Categorieën

Categorieën zijn belangrijk voor gebruikers om de weg binnen de website te vinden. Daarnaast kan het de zoekmachine helpen om in te schatten waar pagina’s over gaan, en welke pagina’s meer en minder belangrijk zijn. Een goede categorie indeling kan ook helpen om het aantal ‘orphan pages’ te verminderen. Dat is een pagina waar geen andere interne pagina naartoe verwijst.

Navigatiemenu’s

De navigatie binnen een website is een van de belangrijkste aspecten van de website structuur. Een goede navigatie zorgt er voor dat gebruikers zo efficiënt mogelijk naar de pagina kunnen navigeren die ze zoeken. Een goede websitenavigatie kan je ook helpen om extended snippets in de SERP te krijgen.

Sitemaps

Een ander element dat in positieve zin bij kan dragen aan de website structuur is een sitemap. Deze heb je in twee varianten: Een voor gebruikers en een XML sitemap. Een sitemap voor gebruikers biedt een overzicht van alle pagina’s. Dit kan dienen als een methode om de interne linkstructuur te verbeteren. Een XML sitemap helpt zoekmachines bij het crawlen van je pagina’s.

Interne links

Interne links helpen crawlers om de pagina’s binnen je website te indexeren. Dit helpt dus niet alleen de gebruikers van je website, ook de vindbaarheid van verschillende pagina’s zal hiervan profiteren.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Website structuur?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Website structuur.

Kom in contact