Alle begrippen

Betekenis: Breadcrumbing

Breadcrumbing is een benaming voor een soort navigatie op je website. Naast het navigatiemenu, wordt er bij Breadcrumbing doormiddel van verwijzingen tussen “>” tekens getoond hoe ver een bezoeker zich in de menustructuur bevind. In het Nederlands wordt dit kruimelpadnavigatie genoemd.

De betekenis van breadcrumbs

Breadcrumbs kan gezien worden als een extra soort navigatie. Naast het hoofdmenu dat zich in de header bevind, kan een bezoeker Breadcrumbing gebruiken om terug te navigeren naar overkoepelende categorieën. De Breadcrumbing navigatie bevind zich meestal net onder de header. Het kan alleen gebruikt worden om terug te navigeren of om te kijken waar men zich bevind. Het ‘kruimelpad’ wordt pas weergeven wanneer een bezoeker zich dieper in de menustructuur bevind. Breadcrumbing kun je tegenkomen op bijvoorbeeld categoriepagina’s, subcategoriepagina’s of op productpagina’s.

Kruimelpadnavigatie voor gebruikersgemak

De Nederlandse benaming voor Breadcrumbing is kruimelpadnavigatie. Deze term kent zijn oorsprong in het klassieke sprookje waarbij kinderen broodkruimels achterlaten om de weg terug te kunnen vinden. De breadcrumbs op websites dienen hetzelfde doel. Met name bij websites die een uitgebreide menustructuur kennen kan kruimelpadnavigatie van pas komen. Het wordt gezien als een soort ‘noodnavigatie’ voor bezoekers die niet snel weten hoe ze één of meerdere niveaus terug komen. Het implementeren van kruimelpadnavigatie is een CRO maatregel die bijdraagt aan een betere werking van de website.

Kruimelpadnavigatie voor SEO

Breadcrumbs hebben niet alleen waarde voor de gebruikers. Ook zoekmachines gebruiken breadcrumbs om websites in kaart te brengen. Net als een overzichtelijke URL-structuur of een xml-sitemap kunnen zoekmachines aan Breadcrumbing het niveau van verschillende pagina’s aflezen. Ook kan Google Breadcrumbing gebruiken om te tonen in de SERP, waardoor de snippet veel aantrekkelijker wordt voor gebruikers. Om de kans te vergroten dat de Breadcrumbing op jouw pagina correct in de zoekresultaten wordt weergeven, kun je ‘structured data’ toevoegen, zoals met de YOAST-plug-in.

De voordelen van breadcrumbs

Er zijn een aantal voordelen die pleiten voor het gebruik van breadcrumbs. We zeten de belangrijkste op een rijtje:

  • Zoekmachines profiteren van breadcrumbs: Kruimelpadnavigatie draagt het bij aan de interne linkstructuur.

 

  • Breadcrumbs verlagen het bounce percentage: Er zijn weinig mensen die een website binnenkomen op de homepagina. Voor de meeste websites draait het om organische vindbaarheid en landingspagina’s. Dat betekent dat gebruikers diep in de menustructuur een website binnen kunnen komen. Breadcrumbs is een uitstekend middel om deze bezoekers naar andere gedeelten van je website te navigeren.

 

  • Gebruikers profiteren van breadcrumbs: Kruimelpadnavigatie voorkomt dat bezoekers verdwaald raken.

Breadcrumbing op je website implementeren

De manier waarop je Breadcrumbing op jouwe website kan implementeren hangt af van het gebruikte CMS-systeem. De meeste CMS-systemen bieden ruimte om een stuk code in te voeren. Developers kunnen hier doormiddel van een HTML en CSS code Breadcrumbing maken.

Voor WordPress is er een makkelijkere mogelijkheid. Dit CMS systeem biedt de mogelijkheid om allerlei zaken eenvoudig op je website te implementeren middels plug-ins. YOAST is een voorbeeld van een plug-in die onder andere gebruikt kan worden voor het implementeren van breadcrumbs.

Profielfoto Olaf

Meer weten over Breadcrumbing?

Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over Breadcrumbing.

Kom in contact